Drie jaar cel geëist tegen hardleerse internetoplichter

Zeker 32 slachtoffers en ruim 81 duizend euro schade. Dat is de trieste optelsom van de schade van de oplichtingspraktijken waarvan een 26-jarige man uit Utrecht verdacht wordt. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan via valse internetadvertenties zijn slachtoffers bedragen van enkele honderden tot duizenden euro’s afhandig te hebben gemaakt. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak eiste de officier van justitie vandaag drie jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook is verzocht een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van negen maanden nu alsnog daadwerkelijk ten uitvoer te leggen. Tot slot vroeg de officier de rechtbank om de vorderingen van de slachtoffers grotendeels toe te wijzen zodat zij hun schade door de verdachte vergoed krijgen.      

Werkwijze

De Utrechter wordt er van verdacht in de periode tussen juli 2018 en december 2019 veelvuldig advertenties op internet te hebben geplaatst waarbij hij valse contactgegevens gebruikte en niet de bedoeling had om het aangeboden product daadwerkelijk te leveren. In het merendeel van de gevallen bood hij landbouwvoertuigen of – machines aan via de Belgische website www.2dehands.be. Hij onderhandelde met geïnteresseerden over de prijs, had vaak ook telefonisch contact en liet hen een (aan)betaling overmaken naar bankrekeningnummers waar hij de beschikking over had en die soms ook op zijn naam stonden. In enkele gevallen gebruikte hij foto’s en gegevens van eerdere slachtoffers om vertrouwen te wekken bij nieuwe slachtoffers. Nadat het geld was overgemaakt verbrak de verdachte het contact en leverde hij niet.

Verzoek Belgische autoriteiten

Uit de aangiften van de merendeels Belgische slachtoffers bleek een overlap van de bij de oplichtingen gebruikte Nederlandse rekeningnummers en telefoonnummers. Na een verzoek van de Belgische autoriteiten is hierop in Nederland een onderzoek opgestart. Dit onderzoek leidde tot de aanhouding van de 26-jarige Utrechter in december 2019. Diverse gebruikte telefoonnummers zijn aan hem te linken en de gebruikte rekeningnummers staan op zijn naam of op die van personen uit zijn naaste omgeving.

Hardleerse verdachte

De verdachte is al eerder veroordeeld voor internetoplichting. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat hij enkele feiten pleegde vanuit de gevangenis waar hij de opgelegde celstraf uit zat. Omdat hij voor deze veroordeling nog in een proeftijd liep, is vandaag dus ook geëist dat hij het voorwaardelijk opgelegde deel van deze celstraf alsnog daadwerkelijk uit zit.  

De verdachte zit sinds zijn aanhouding in voorarrest.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.