Reactie Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, op de recente rellen

"Wat we het afgelopen weekend hebben gezien aan geweld, heeft niets meer te maken met demonstraties. Ik heb er met afschuw naar gekeken. De relschoppers die zich hebben gekeerd tegen de politie, tegen een ziekenhuis, een station, ondernemers, eigendommen van willekeurige burgers, waren soms zelfs gewapend de straat op gegaan. Ze waren met veel, maar ze moeten weten dat het Openbaar Ministerie zich inspant om de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit op te sporen en te vervolgen. Reken maar dat ze hard worden aangepakt."

Vergroot afbeelding
Beeld: ©OM / Loes van der Meer

"Ik herhaal het nog maar een keer, geweld tegen hulpverleners, tegen agenten, tegen journalisten, nemen wij zeer serieus. Word je daarvan verdacht, dan kun je een dubbele strafeis verwachten. Het OM staat naast iedere agent, naast iedere journalist. Het OM laat daders hier niet mee wegkomen.

Het OM staat, samen met de politie, ook naast iedere burgemeester. De burgemeester is het gezicht van een stad, een gemeente, en staat veelal voor moeilijke beslissingen. Een aantal van die moeilijke beslissingen, zoals het uitvaardigen van een noodverordening om demonstraties aan banden te leggen, wordt gezamenlijk genomen, door de burgemeester, de politie en het OM. Burgemeesters zijn nu de kop van jut, het gaat zelfs zo ver dat politiebescherming nodig is.

De avondklok is ingesteld om mensen veilig te houden, zodat we met elkaar sneller uit deze coronapandemie komen. En wat zien we? De stille straten zijn op sommige plekken het decor geworden van een grimmige film. We weten dat er nieuwe oproepen zijn gedaan om vanavond weer te rellen. Wie het vergalt voor een ander, een agent, een ondernemer, of publiek bezit vernielt, vergalt het ook voor zichzelf. Wie nog geen strafblad heeft, kan er een verwachten. En dat kan grote gevolgen hebben voor je carrière, je studie of vrijwilligerswerk. Uiteraard volgen deze consequenties pas na een zorgvuldige procesgang en eventuele veroordeling, waarbij iedere verdachte recht heeft op rechtsbijstand.

Als laatste wil ik de eigen OM-collega’s, en zeker ook alle politiemensen, die hun handen vol hebben aan de zaken van deze relschoppers, een hart onder de riem steken. Voor hen is het alle hens aan dek. Het betekent ook dat ze andere zaken uit hun handen hebben moeten laten vallen, en dat vind ik een hele bittere constatering."