Leidenaar faciliteerde mensensmokkel van Frankrijk naar Engeland

In januari 2020 rolden de Franse autoriteiten een netwerk van mensensmokkelaars op. Dat hield zich bezig met het smokkelen van personen van Frankrijk naar Engeland. Het netwerk was ook actief in Nederland. Hier verrichtte de Koninklijke Marechaussee meerdere arrestaties. Één van de in Nederland aangehouden personen – een 43-jarige man uit Leiden – stond vandaag voor de rechter. Hij hoorde zes jaar cel tegen zich eisen.

De man wordt ervan verdacht vanuit Nederland op verschillende manieren de mensensmokkel te hebben ondersteund. Zo leverde hij volgens het OM busjes en auto’s die bij de mensensmokkel gebruikt werden. Ook bracht hij personen die naar Engeland wilden, in contact met de mensensmokkelaars in Frankrijk.

De officier van justitie stelt dat de verdachte willens en wetens ten minste drie wagens heeft verkocht aan de mensensmokkelaars. Één van de geleverde wagens kreeg een ongeluk in België. De inzittenden sloegen op de vlucht. In de achterbak werd een buitenboordmotor gevonden. Ook heeft de verdachte bemiddeld bij de smokkel van vijf personen. Hij werd daarbij aangeduid als ‘reisagent’. Dat hij op deze manieren de mensensmokkel vanuit Nederland ondersteunde, volgt uit diverse tapgesprekken en een getuigenverklaring.

Poging afpersing

Verder had de verdachte contact met een man die via een medewerker bij de Iraakse ambassade inreisvisa zei te kunnen regelen. Verdachte zou de man 36.000 euro betaald hebben voor vier visa. Maar levering van de visa bleef uit. Daarop bedreigde de verdachte de man en zijn familie om het geld terug te krijgen. “Als hij niet gaat betalen, dan verkrachten wij zijn vrouw en dochter en gooien wij zuur in het gezicht van zijn vrouw”, was over de tap te horen. Tot slot werden bij doorzoeking van de woning van verdachte 250 sloffen illegale sigaretten gevonden.

'Migratie-industrie'

Op zitting schetste de officier de harde wereld van de mensensmokkel: “We kennen allemaal de pijnlijke beelden vanuit Griekenland, Turkije en Syrië, waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten. Op de puinhoop van deze trieste realiteit is een ‘migratie-industrie’ ontstaan. Vanuit het veilige Nederland was deze verdachte medeverantwoordelijk voor de instandhouding van die industrie.” Hij eiste tegen de man zes jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

Tijdens de actie in januari 2020 werden meerdere personen aangehouden. Twee van hen zijn overgeleverd aan Frankrijk. Twee andere verdachten zijn uit voorlopige hechtenis geschorst. Het onderzoek tegen hen loopt nog.