Geweld rond levensgevaarlijk ‘vreugdevuur’ in Delft met Oud & Nieuw

Het was goed mis, afgelopen Oud en Nieuw op de hoek van de Van Kinschotstraat en Willem Hooftstraat in Delft. Er brandde een groot vuur op straat en toen de brandweer kwam om te blussen, werd die bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook de gearriveerde politie werd bekogeld, beledigd en geslagen.

Toen de brandweer vanaf enkele meters probeerde de brand te blussen, werden er cobra’s in het vuur en in hun richting gegooid. Het gevolg waren vuurballen en donderende explosies, waarbij resten van meubels en koelkasten uit het vuur opspatten. Als door een wonder vielen daarbij geen gewonden.

Toen de politie erbij kwam, maakte een van de vuurwerkgooiers – een 30-jarige Delftenaar - hen uit voor ‘kankermongolen’, ‘kankerjoden’ en ‘kankerlijers’. Ook gooide hij een blikje bier naar de agenten. Toen die hem daarop wilden aanhouden, verzette hij zich met geweld. Hij greep een agent bij de keel en sloeg hem in het gezicht.

Kelderboxen

Ook een 21-jarige Delftenaar werd aangehouden. Volgens de brandweer jutte hij de boel op en had hij meermalen zwaar vuurwerk gegooid, zowel in hun richting als in het vuur. Ook sleepte hij meubels en witgoed uit de kelderboxen en gooide die op het vuur. Die spullen waren ook niet van hem maar stonden daar opgeslagen om aan een goed doel gedoneerd te worden.

Bij doorzoeking van de woning van de 21-jarige man vond de politie een verboden valmes, hennep en dealersattributen. De man gooide ook snel iets het raam uit. Na zoeken bleek het te gaan om een doorgeladen vuurwapen.

Poging zware mishandeling

De officier van justitie vond op de zitting vandaag voor beide mannen medeplegen van poging zware mishandeling bewezen. Zij benadrukte dat de slachtoffers brandweermensen waren die uitrukten ‘omwille van de veiligheid van anderen’. Ook legde ze uit dat geweld rond Oud & Nieuw – en zeker tegen hulpverleners – extra zwaar bestraft wordt.

Tegen de 21-jarige man eiste de officier van justitie vijftien maanden cel en tegen de 30-jarige vier maanden. De uitspraak is op 26 april.