Zeeuws vakantiehuisje omgebouwd en uitgewoond als amfetaminelab

De manager van het vakantiepark in het Zeeuwse Kamperland had al een slecht voorgevoel bij zijn nieuwe huurders. Zij wilden voor langere tijd een bungalow huren en betaalden daarbij vooraf en contant. Enkele weken later viel de politie binnen. Zij trof een compleet amfetaminelab aan in de inmiddels ernstig vervuilde en beschadigde vakantiewoning. Tegen de vier verdachten eiste het OM vandaag gevangenisstraffen tot 42 maanden cel.

De zaak kwam begin 2018 aan het rollen toen een Belgische chemicaliënhandel een melding deed bij de politie. In de zaak verscheen regelmatig een stel dat grote hoeveelheden zoutzuur en mierenzuur afnam, stoffen die ook gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs.

Er volgde een onderzoek dat leidde naar het vakantiehuisje in Kamperland. Na het plaatsen van telefoontaps, een baken onder een auto en de inzet van een observatieteam, besloot de politie tot een instap in de avond van 6 maart 2018. Daarbij verrichtte zij vier aanhoudingen: een 42-jarige Delftenaar, een 43-jarige Hagenaar, een 33-jarige man uit Kwintsheul en een 25-jarige Haagse.

Op grote schaal

In de vakantiewoning bevond zich een amfetaminelab. Gezien de omvang daarvan moet er op grote schaal drugs zijn geproduceerd. De politie vond verder ruim vier liter amfetamine en allerlei grondstoffen voor de productie daarvan. In de busjes die de verdachten gebruikten trof forensische opsporing ook allerlei materialen en grondstoffen ten behoeve van de amfetamineproductie.

Onderzoek op wegwerphandschoenen in de woning toonde aan dat daar DNA op zat van de Delftenaar, de Hagenaar en de man uit Kwintsheul. In geval van de Delftenaar en de Hagenaar zat er bovendien amfetamine op de handschoenen. De officier van justitie vindt het dan ook bewezen dat deze drie verantwoordelijk zijn voor de productie van drugs.

Penetrante geur

De 25-jarige vrouw lijkt vooral hand- en spandiensten te hebben verricht. Zij was chauffeur van de busjes die werden gebruikt voor het vervoer van grondstoffen en maakte – ook naar eigen zeggen – de woning schoon. Het is daarbij volgens het OM ondenkbaar dat zij niet geweten heeft van de drugsproductie, ook gezien de penetrante geur in de bungalow. Volgens de officier van justitie is ze dan ook medeplichtig aan de drugsproductie.

De officier van justitie eiste tegen de Delftenaar 42 maanden cel, tegen de Hagenaar 24 maanden (waarvan zeven voorwaardelijk), tegen de man uit Kwintsheul 30 maanden (waarvan tien voorwaardelijk) en tegen de Haagse 10 maanden voorwaardelijk. Bij die laatste hield de officier er ook rekening mee dat de vrouw geen relevant strafblad heeft en een alleenstaande moeder is.

De uitspraak is over twee weken.