OM eist 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag vrouw in Eerbeek

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een 30-jarige man uit Rheden. Hij wordt ervan verdacht een 35-jarige vrouw uit Eerbeek in haar woning met geweld om het leven te hebben gebracht. Het incident gebeurde in de nacht van 13 op 14 februari vorig jaar.

De man belt die nacht met de meldkamer van de ambulancedienst om te zeggen dat de vrouw, met wie hij sinds kort een relatie heeft, niet meer ademt. Hulpverleners proberen de vrouw nog te reanimeren, maar de hulp komt voor haar te laat. Een schouwarts constateert dat er sprake is van een niet-natuurlijke dood, waarna er een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart.

Uit het onderzoek is gebleken dat de dood van de vrouw zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door toegebracht geweld. De vrouw heeft ernstige verwondingen die niet verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld een val. In de woning trof de politie sporen van geweld aan, die de bevindingen van de patholoog ondersteunen. Deze bevindingen staan haaks op de verklaringen van de verdachte, die verklaart dat hij niet verantwoordelijk is voor haar dood. Volgens de verdachte was de vrouw op de bewuste dag ziek en is ze meerdere keren gevallen. Dit alternatieve scenario is volgens de officier van justitie niet geloofwaardig. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een andere persoon in de woning is geweest kort voor het overlijden van de vrouw.

Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte de vrouw om het leven heeft gebracht. Hoewel hij heeft bekend dat hij de vrouw in de periode voor haar overlijden meermalen heeft mishandeld, was er volgens de officier geen vooropgezet plan om haar te doden. Dit betekent dat er naar het oordeel van het OM geen sprake is van moord, maar van doodslag. Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachte zich moest verdedigen tegen fysiek geweld gepleegd door de vrouw. Een eventueel beroep op noodweer is niet aan de orde, aldus de officier.

De verdachte heeft een jonge vrouw, met nog een heel leven voor zich, op brute wijze het leven ontnomen. Daarmee heeft hij de nabestaanden onvoorstelbaar leed aangedaan. ‘Daarnaast moeten zij leren leven met vragen die onbeantwoord zijn gebleven, doordat verdachte hier geen openheid van zaken over heeft gegeven. Dit maakt het gemis dat zij altijd zullen blijven ervaren extra zwaar’, aldus de officier van justitie in het requisitoir.

De man heeft niet mee willen werken aan onderzoeken naar zijn persoonlijkheid, ook niet nadat de rechtbank een observatie in het Pieter Baan Centrum heeft bevolen. Hoewel de kans op herhaling groot lijkt als de verdachte niet behandeld wordt, is er onvoldoende basis om tbs op te leggen. Mede gelet op het strafblad van verdachte, vindt het OM een langdurige gevangenisstraf van 12 jaar passend.