OM eist gevangenisstraffen en TBS in zaak Kerkdrielse huisslaaf

Twee vrouwen, een 46-jarige uit Kerkdriel en haar 81-jarige moeder, hoorden vandaag in de rechtbank in Arnhem respectievelijk 6 jaar gevangenisstraf en TBS en 3 jaar tegen zich eisen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten zij zich schuldig aan mensenhandel, door een 45-jarige vrouw lange tijd als huisslaaf te houden. Een van de vrouwen moet zich bovendien verantwoorden voor zware mishandeling.

Begin oktober 2020 wordt een 45-jarige vrouw in zorgelijke medische situatie per ambulance vanuit de woning van de verdachten naar het ziekenhuis gebracht. Zij belandt op de intensive care, en maakt een ondervoede en verwarde indruk. Hierop start de politie een strafrechtelijk onderzoek en doet een huiszoeking.

Geldboetes en lijfstraffen

Uit dit onderzoek blijkt, volgens het Openbaar Ministerie, dat de vrouw gedurende een periode van een jaar als huisslaaf is gehouden in de woning van de verdachten. Zij zou allerlei huishoudelijke klussen hebben verricht, en moest “volledig naar de pijpen van verdachten dansen”. Deed ze dat niet dan werd door de verdachten gestraft met geldboetes en lijfstraffen.

Zo kreeg zij stokslagen, werd gestoken met een vleesvork en gedwongen zichzelf te prikken met kopspelden. De vrouw kon zich door “een samenstel van geweld, manipulatie, misleiding en bedreigingen niet aan hun invloedssfeer onttrekken”, aldus de officier in het requisitoir.

'Ernstige inbreuk op lichamelijke en geestelijke integriteit'

Ook zou zij niet hebben mogen slapen of eten wanneer zij dat wilde, en heeft ze in de loop der tijd al haar bezittingen af aan de verdachten moeten afstaan. Ook heeft zij allerlei luxe goederen moeten aanschaffen voor de verdachten. Zij heeft daarbij minimaal 280.000 euro schade geleden. De officier: “En dat is nog een voorzichtige schatting."

De verdachten hebben “een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer”, aldus de officier. “Het kan hen zeer worden aangerekend dat zij haar volledig hebben ontdaan van haar zelfbeschikkingsrecht, om daar zelf beter van te worden.”

Zij hebben het slachtoffer door “hun manipulatie, bedreigingen en denigrerende bejegening emotioneel helemaal kapot gemaakt, en dat mag hen zwaar worden aangerekend”, zo motiveerde de officier zijn strafeis.