Telefoonbende die roofde op festivals voor de rechter

Een zorgeloze dag dansen eindigde deze zomer voor tientallen mensen in een enorme domper. Op meerdere festivals, waaronder het populaire Defqon, was een bende op jacht gegaan naar mobiele telefoons. Niet minder dan 90 gestolen toestellen werden bij de zeven verdachten aangetroffen. Woensdag stonden er zes van hen voor de rechter, de zevende volgt volgende week.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Openbaar Ministerie
Telefoons die werden aangetroffen

De zeven verdachten komen uit Colombia - vijf mannen van 38, 38, 31, 29 en 21 jaar, en twee vrouwen van 50 en 33 jaar. Uit reisgegevens blijkt dat ze in mei via Frankrijk of Spanje in Europa zijn aangekomen. "Enkel met het doel om hier op zeer geraffineerde en professionele wijze diefstallen te plegen", zei de officier van justitie woensdag tegen de rechtbank. Mobiel banditisme noemen we dat, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Rondtrekkende bendes die ergens snel geld maken met een reeks aan delicten en het daarna weer verderop zoeken.

Op 23 juni kwamen de verdachten aan in een vakantiehuisje in Boskoop, dat ze voor een week hadden geboekt. Dat laatste weekend van juni waren er meerdere festivals in Nederland die ze hebben bezocht, waaronder het OH MY-festival in Rotterdam en Defqon in Biddinghuizen.

In een matras

Een dag na het festival in Rotterdam meldde een bezoeker zich bij de politie: zijn telefoon was gejat en gaf als locatie nu een vakantiehuisje in Boskoop aan. Toen agenten daar binnenvielen werd al snel duidelijk dat deze bezoeker niet als enige was gerold. Er lagen losse toestellen in het huisje en in een matras waren maar liefst 19 telefoons gepropt. Ook werden er 8 toestellen in de prullenbak aangetroffen. Sommige in aluminiumfolie gewikkeld, soms ook meerdere samen in een pakketje.

Door de tuinman werd een verstopte rugtas in tuin van het vakantiehuisje gevonden met nog eens 48 telefoons. En in het huisje lagen grote contante geldbedragen. Het verkopen van gestolen toestellen was kennelijk een lucratieve business.

Waardevolle bezitting

Een deel van de gestolen toestellen kon via een aangifte worden teruggegeven aan de eigenaar. Die hadden daarmee een waardevolle bezitting terug, maar dat kon niet meer wegnemen dat ze stuk voor stuk een vervelende tijd hadden gehad. "Mobiele telefoons bevatten voor de meeste mensen hun hele wereld," legde de officier van justitie uit. "Om dan op een festival te eindigen zonder telefoon... En het levert je ook gewoon veel administratieve rompslomp op."

Uit de communicatie op hun eigen telefoons blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat de zeven verdachten nauw samenwerkten om deze diefstal-handel op te zetten en uit te voeren. Of de aangetroffen toestellen allemaal in Nederland zijn gestolen is niet eens zeker. Er werden meerdere screenshots en zoekslagen aangetroffen naar andere festivals in bijvoorbeeld Spanje en Zwitserland.

De officier van justitie vroeg de zes verdachten een gevangenisstraf van 1 jaar op te leggen. De politierechter deed meteen uitspraak. Ze veroordeelde de verdachten voor zowel de diefstal als het witwassen tot gevangenisstraffen. Omdat ze alleen de diefstal en het witwassen van de telefoons waar een aangifte aan gekoppeld kon worden bewezen verklaarde, kwam ze tot een lagere straf dan de officier van justitie had gevraagd. Alle verdachten kregen vijf maanden gevangenisstraf. Een 38-jarige verdachte staat volgende week woensdag nog voor de rechter.