Mensensmokkel, mensenhandel en seksuele uitbuiting: OM eist gevangenisstraffen tot 7 jaar

“Een waar schrikbewind, waarbij geweld en bedreigingen aan de orde van de dag waren,” aldus de officier van justitie over het pooierschap van de 39-jarige hoofdverdachte die terecht stond bij de rechtbank Gelderland. Wat het OM betreft gaat deze verdachte 7 jaar de cel in. In deze zaak stonden deze week nog twee andere verdachten voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van 9 maanden tot 7 jaar geëist tegen de drie verdachten die terecht stonden voor mensenhandel en mensensmokkel. Het gaat om een 39-jarige man, een 45-jarige vrouw en een 27-jarige man, alle drie afkomstig uit Roemenië. Het drietal zou in de periode van 2014 tot 2019 meerdere vrouwen uit Roemenië en Moldavië naar Nederland hebben gehaald en in de prostitutie hebben gedwongen en/of seksueel hebben uitgebuit. Volgens de officier van justitie is het aantal van 10 slachtoffers slechts het topje van de ijsberg.

“Door gebruik te maken van geweld en bedreigingen kon de 39-jarige hoofdverdachte telkens weer meer geld opstrijken, over de rug van zeer kwetsbare vrouwen” betoogde de officier. “Ook de medeverdachten waren slachtoffer van hem. Hij zette alles en iedereen naar zijn hand om zijn zin te krijgen”. De 39-jarige wordt ook mishandeling en ontvoering van de 45-jarige vrouwelijke medeverdachte ten laste gelegd. De politie heeft kunnen meeluisteren via een telefoontap.

“Verdachte heeft op een flagrante wijze inbreuk gemaakt op de persoonlijke vrijheid en lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers”, motiveerde de officier van justitie zijn strafeis van 7 jaar. Tegen de 45-jarige vrouw eiste hij een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan ongeveer 1 jaar en 10 maanden voorwaardelijk. De onvoorwaardelijke gevangenisstraf die overblijft, is gelijk aan de tijd die de verdachte al in voorarrest heeft gezeten. Dit betekent dat de verdachte niet opnieuw de cel in hoeft, maar wel een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur heeft. De officier heeft hierbij in zijn overwegingen meegenomen dat de verdachte zelf ook ‘onder de plak’ zat bij de 39-jarige hoofverdachte. Tegen de 27-jarige man eiste de officier een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Tijdens de zitting eiste het OM ook nog een bedrag van ruim 138.000 euro, te betalen aan de Staat in het kader van afpakken van crimineel vergregen geld. 

Het onderzoek naar het drietal is tot stand gekomen dankzij een jarenlange samenwerking van de politie en het OM in Nederland en in Roemenië in een zogenaamd joint investigation team, waarbij Eurojust heeft geholpen. Tijdens de actiedag op 8 en 9 oktober 2019 werden er aanhoudingen en doorzoekingen verricht in Nederland, Roemenië en België.

“Waar het grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit betreft, moeten Europese justitiële instanties ook grensoverschrijdend samenwerken. Alles moet in het werk gesteld worden zodat verdachten van dit soort ernstige strafbare feiten in de Europese Unie niet onbestraft blijven”, stelt de officier van justitie.

In het onderzoek waren nog vier Nederlandse verdachten aangehouden, die hun woning beschikbaar stelden voor prostitutie. Aan hen zijn geldboetes opgelegd tot 1000 euro voor behulpzaamheid bij illegale prostitutie. Ook is de woning van één van hen op last van de burgemeester gesloten. De eigenaren hebben - vermoedelijk zonder dat zij dit wisten - georganiseerde criminaliteit gefaciliteerd. Daartegen trekt het Openbaar Ministerie samen op met gemeentes om een duidelijk signaal af te geven.