OM eist celstraffen tegen fraudeurs die via boilerrooms slachtoffers voor miljoenen oplichtten

Ze bestierden, in wisselende samenstelling, een aantal fictieve beleggingsfirma’s, ook wel boilerrooms genoemd, en lichtten daarmee tientallen mensen voor miljoenen euro’s op. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag tussen de 2 jaar en 6 maanden en 5 jaar en 6 maanden celstraf tegen 5 verdachten voor grootschalige oplichting via deze nepbedrijven. “De verdachten lieten zich uitsluitend leiden door financieel gewin en hadden geen oog voor de enorme schade en het leed van de slachtoffers”, zei de officier van justitie in haar requisitoir.

In totaal onderhield het vijftal in de periode tussen 2013 en 2020 acht boilerrooms met namen als FX-CI, Global Trading Investment Group, Power Capital Financial Trading en A&L Corporate & Investments Ltd. De werkwijze was vaak (vrijwel) hetzelfde.

Zoals in het geval van Power Capital Financial Trading, dat tussen 2016 en 2018 in de lucht was en waar vier van de vijf verdachten volgens het OM bij waren betrokken: deze nepfirma werd bij klanten gepresenteerd als een onderneming gericht op handel in valuta en de aankoop aandelen, met Londen als vestigingsplaats.

Boilerroom Power Capital Financial Trading had een professioneel uitziende website, een buitenlands telefoonnummer en buitenlandse bankrekeningen. Om het vertrouwen van de (latere) gedupeerden te winnen, werd voorgesteld eerst een relatief kleine investering te doen. Ook werd voorgehouden dat de inleg te allen tijde kon worden terug gevraagd. Via een persoonlijk online account konden slachtoffers meekijken met de beleggingen; ze zagen vervolgens prachtige rendementen.

Vertrouwen gewonnen

Als het vertrouwen eenmaal gewonnen was, werd er om grotere investeringen gevraagd. “Uit niets is gebleken dat daadwerkelijk door Power Capital Financial Trading in valuta is gehandeld en/of aandelen zijn gekocht met het geld van de gedupeerden. Sommige slachtoffers probeerden uiteindelijk met ‘withdrawlformulieren’ hun inleg terug te krijgen, maar dat is maar in zeer beperkte mate gelukt”, aldus de officier van justitie vandaag in de rechtbank in Arnhem.

Uiteindelijk verdween de website. Het OM: “Er is een valse voorstelling van zaken geschetst. De werkwijze was georganiseerd en geraffineerd, onder andere door het gebruik van gelikte websites, valse namen, emailadressen en buitenlandse telefoonnummers die pasten bij de betreffende nepfirma en het gebruik van buitenlandse bankrekeningen voor het door- en wegsluizen van het geld.”

Celstraf en vorderingen

De vijf verdachten werden bij een grootschalige actie van het OM, de politie Oost-Nederland en Eurojust in maart 2020 aangehouden in Spanje en Nederland, op verdenking van grootschalige oplichting.

Een 49-jarige man uit Zandvoort hoorde 5,5 jaar tegen zich eisen, een 49-jarige en een 60-jarige man met een adres in Spanje 5 jaar, een 47-jarige man met een adres in Ecuador 3 jaar en een 54-jarige man uit Zandvoort 2,5 jaar.

Ruim 80 slachtoffers dienden vorderingen in. Het totaalbedrag van de financiële schade betreft ongeveer 8,7 miljoen euro. De officier van justitie vroeg om geheel dan wel gedeeltelijke toewijzing van die vorderingen: “Een zeer groot aantal personen is persoonlijk getroffen en financieel gedupeerd geraakt. Het gaat om enorme bedragen.”