OM eist acht jaar gevangenisstraf voor doodslag op peuter

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar tegen een vrouw ervan die verdacht wordt een tweejarige jongen zodanig letsel toe te hebben gebracht, dat hij daaraan is overleden. De vrouw was als pleegmoeder verantwoordelijk voor de zorg voor de jongen.

De officier van justitie, aanklager binnen het OM, benadrukte tijdens de zitting het grote verdriet dat deze zaak bij alle partijen, maar ook bij verdachte zelf, heeft veroorzaakt: ‘De gedachte om een kind te verliezen, bezorgt de meeste ouders nachtmerries. Het feit dat het jongetje niet het biologische, maar een pleegkind was maakt dat niet anders. Pleegouders zijn juist vanuit de gedachte dat zij iets kunnen bieden in het leven van kinderen begonnen aan het pleegouderschap. Met dat idee in het achterhoofd is de gedachte dat iemand een eigen pleegkind ombrengt zo tegennatuurlijk, dat we het ons amper kunnen voorstellen. En toch is dat wat er volgens het OM op 6 april 2020 is gebeurd.’

Melding 112

Op maandag 6 april 2020 komt bij de hulpdiensten een melding binnen dat een kindje van 2 jaar oud onwel is geworden. De verdachte belt zelf 112 en heeft vanaf dat moment wisselende verklaringen afgelegd over wat er zich die middag afspeelde.

Letsel

Het jongetje wordt naar het ziekenhuis gebracht waar tijdens een scan ernstig hersenletsel wordt gezien. Dit letsel wordt de jongen twee dagen later fataal, hij overlijdt op 8 april 2020. Aan de hand van dit ernstige letsel worden vraagtekens geplaatst bij de verklaringen van de verdachte.

Scenario’s

Volgens het OM passen de verklaringen van de verdachte niet bij het letsel dat bij de jongen is aangetroffen. De deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concluderen dat sprake moet zijn van toegebracht letsel, waarbij er een forse krachtsinwerking nodig is geweest om het te veroorzaken. Het moet zijn gegaan om schudden met grote kracht, een fors contacttrauma van het hoofd of een combinatie van beiden. Er is in ieder geval sprake geweest van zodanig geweld uitoefenen op het hoofd van de jongen dat hij als gevolg daarvan is overleden.

Doodslag

De officier van justitie gaf vandaag tijdens de zitting aan dat de verdachte geenopenheid heeft gegeven over wat er echt is gebeurd en daarmee geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Er zijn geen bewijzen dat de verdachte de jongen dood wilde hebben en dus met vol opzet heeft gehandeld. Maar gezien het letsel kan het niet anders dan dat de verdachte zich van het risico bewust is geweest dat haar handelingen konden leiden tot de dood. Het OM acht doodslag dus bewezen. De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar. Daarnaast vraagt het OM om het toekennen van een vergoeding voor affectieschade aan de biologische ouders.

Immens leed

Bij de motivering van de eis heeft het OM gewezen op het immense leed dat het overlijden teweeg heeft gebracht: ‘De biologische ouders van de jongen voelen zich al tekortschieten omdat zij niet voor hun zoon konden zorgen, maar zij voelen zich extra schuldig dat er voor hem geen veilige plek in het pleeggezin was. Met zijn overlijden is hen ook alle vooruitzicht ontnomen op een goede toekomst met hun zoon.’


De rechtbank in Haarlem doet op 28 maart uitspraak in deze zaak.