Verdachte die echtpaar zou uitbuiten door het creëren van een fantasiewereld, hoort 6 jaar tegen zich eisen

Verdachte speelde wel 30 verschillende typetjes: “Ik kon die stemmen heel goed nadoen ja”.

Een 67-jarige verdachte uit Hoofddorp, die een kwetsbaar echtpaar zou hebben uitgebuit en opgelicht, moest zich vandaag verantwoorden in de rechtbank in Almelo. Hij hoorde de officier van justitie 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem eisen. Verdachte slaagde erin om het echtpaar jarenlang in zijn greep te houden door een fantasiewereld om hen heen te creëren. Hij liet hen onder andere geloven dat hun huis door een crimineel was gekocht, waardoor zij in gevaar waren. Zij zouden in een beschermingsprogamma van justitie zijn opgenomen en daarom steeds moeten verhuizen. Verdachte regelde onderdak voor de slachtoffers in verschillende recreatiewoningen en horecaverblijven, maar betaalde de rekeningen meestal niet. 

De problemen begonnen rond 2017. De slachtoffers waren hun huis kwijtgeraakt doordat zij veel geld hadden uitgeleend aan verdachte. Verdachte deed zich vervolgens voortdurend voor als iemand anders. Zo belde hij de ene keer als iemand van de politie, dan weer als officier van justitie, een medewerker van de bank, of iemand uit de politiek die voor het echtpaar een nieuwe identiteit en bescherming zou regelen. Hij speelde zo wel 30 typetjes. Omdat verdachte via deze typetjes voortdurend contact zocht met de slachtoffers, konden zij geen invulling meer geven aan hun eigen leven. Zij leefden in grote onzekerheid. Geld van het echtpaar verdween naar de rekening van de verdachte. Het echtpaar had veelvuldig contact met de bank, met de politie en zelfs met het OM. Dat dachten zij althans. In werkelijkheid bleek verdachte hen voortdurend zelf te bellen. Toen het echtpaar in april 2022 werd aangehouden voor oplichting omdat zij de rekening bij verschillende horecagelegenheden niet betaalden, werd langzaam duidelijk hoe de vork in de steel zat. Ook deze horecaondernemers zijn overigens ernstig benadeeld door verdachte.

Uit de slachtofferverklaring die tijdens de zitting werd voorgelezen, blijkt welke ellende de slachtoffers hebben doorstaan: ”We zijn alles kwijtgeraakt; een eigen huis, spaargeld, sociale contacten en bovendien ook tijd. Een tijd waarin we van ons pensioen hadden kunnen genieten. Met zijn leugens wist hij ons steeds weer meer geld te ontfutselen. Wij hebben zó moeten afzien, zo geleden. Niet alleen het rondzwerven. We moesten ook alle banden met familie en vrienden verbreken. Wat voor ons een onbezorgde oude dag moest zijn is werkelijk een nachtmerrie geworden.”

De verdachte bekende in de rechtszaal dat hij zichzelf heeft verrijkt ten koste van de slachtoffers en dat hij verhalen en typetjes verzon om geld los te kunnen krijgen van het echtpaar. Hij heeft daarmee het vertrouwen dat de slachtoffers in hem hadden ernstig geschaad. Door zo te handelen heeft verdachte op indringende wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn slachtoffers en de belangen van de slachtoffers volledig ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen belangen. Hier past volgens het Openbaar Ministerie een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf.