OM beboet Tweede Kamerlid wegens belediging

Het OM heeft een Tweede Kamerlid een strafbeschikking opgelegd van 450 euro wegens de belediging van twee ministers. Afgelopen september tweette hij een bewerkte foto van de twee ministers. Op de bewerkte foto was een vlag met ‘Sustainable Development Goals’ vervangen door een vlag met een hakenkruis. Daardoor leek het alsof de ministers een hakenkruisvlag hesen.

In het kader van een actie rond werelddoelen voor duurzame ontwikkeling lieten de twee ministers zich op 23 september 2022 fotograferen tijdens het hijsen van een vlag met ‘Sustainable Development Goals’. Daarvan plaatste één van de ministers een tweet.

Het Tweede Kamerlid reageerde daar aanvankelijk op met een tweet met inhoudelijke kritiek. De volgende dag plaatste hij nog een tweet, namelijk met een bewerkte foto waarin de oorspronkelijke vlag was vervangen door een hakenkruisvlag.

Naar aanleiding van die laatste tweet deden beide ministers aangifte tegen het Tweede Kamerlid. Daarop heeft de Rijksrecherche het Kamerlid op 9 januari 2023 gehoord. Na bestudering van het dossier concludeert het OM dat hier juridisch gezien sprake is van belediging.

Daarbij overweegt het OM dat politici veel ruimte moeten krijgen om in het maatschappelijk debat hun mening te geven. Echter, in de tweede tweet met de bewerkte foto werden beide ministers neergezet als nazi’s. Dat is ‘onnodig grievend’ en daarmee een belediging volgens het Wetboek van Strafrecht. Het Tweede Kamerlid had zijn kritiek ook op een andere wijze kunnen formuleren, zoals hij al in zijn eerste tweet had gedaan.

Verder weegt het OM mee dat politici niet alleen veel ruimte, maar ook een grote verantwoordelijkheid hebben in het maatschappelijk debat. Daarnaast heeft het Tweede Kamerlid op twitter een groot aantal volgers. Ten slotte is hij niet inhoudelijk teruggekomen op zijn tweet met de nazivlag (die hij overigens wel heeft verwijderd).

Het OM legt het Tweede Kamerlid een zogeheten OM-strafbeschikking op van 450 euro wegens belediging. Hiertegen kan hij verzet aantekenen. Dan komt de zaak alsnog voor de rechter.