Celstraffen geëist tegen criminele gokorganisatie

“Het in georganiseerd verband aanbieden van illegaal online gokken was een fulltime job voor de verdachten”, aldus de officier van justitie vandaag in zijn requisitoir. Voor de Rechtbank in Den Haag staan zeven mannen terecht, die ervan worden verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd die het oogmerk had op het overtreden van de Wet op de kansspelen en op witwassen. Drie van hen zijn broers. Zij zouden leiding hebben gegeven aan de criminele organisatie.

Het onderzoek genaamd Korenbloem start in maart 2017 als er informatie binnenkomt bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie. Uit deze informatie blijkt dat er op grote schaal illegaal gegokt wordt in verschillende horecazaken in Den Haag. Deze informatie vormt eind maart 2017 de aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Pseudo-gokkers

Door afgeluisterde telefoongesprekken krijgt de politie zicht op verschillende verdachten. Ook worden er undercoveragenten ingezet, die op verschillende locaties gaan gokken en zo ontdekken hoe het goksysteem werkt. “De undercoveragenten konden gokken op voetbalwedstrijden, door contant geld af te geven aan de exploitant van de locatie. Hun inzet werd afgedrukt op een bonnetje, met daarop ook het eventuele winstpercentage. Als ze hebben gewonnen, kunnen ze het bonnetje inleveren bij de exploitant van de goklocatie, die het geld aan de gokker uitkeert”, zo stelt de officier van justitie.

Volgens de officier is het bewijs door de afgeluisterde telefoongesprekken, de inzet van ‘pseudo-gokkers’ en tussentijdse controles van het Haags Economisch Interventie Team dan ook overvloedig.

Klapdag

Op 12 april 2018 valt de politie op meerdere locaties binnen. Er worden zes verdachten opgepakt en op diverse locaties doorzoekingen gedaan. “De tentakels van de criminele organisatie van de verdachten reikten ver. Gedurende de onderzoeksperiode van een jaar, van april 2017 tot april 2018, zijn er 71 goklocaties in beeld gebracht die gebruik maakten van de goksystemen die de verdachten leverden”, aldus de officier van justitie.

Veroordeling

In het najaar van 2019 stonden er al 22 uitbaters terecht van 15 goklocaties in Den Haag. De economische politierechter legde aan hen straffen op variërend van een werkstraf van 48 uur tot een combinatie van een geldboete van maximaal € 5.000 met een al dan niet voorwaardelijke werkstraf of een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Eis

Volgens de officier van justitie staat het in de zaak van vandaag vast dat er veel geld werd verdiend met het aanbieden van illegaal gokken. In iets meer dan een jaar tijd zou er door de criminele organisatie 4,6 miljoen euro zijn verdiend met het aanbieden van illegaal online gokken. 4,5 miljoen euro daarvan moet - als het aan de officier van justitie ligt - door de drie broers worden terugbetaald aan de Staat. Daarnaast eiste de officier van justitie tegen de drie broers een gevangenisstraf van 16 maanden.

Tegen de andere vier verdachten eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van 9 tot 12 maanden. Daarnaast moeten deze vier verdachten wat betreft de officier van justitie ook het ‘salaris’ dat zij van de drie broers ontvingen, aan de Staat terugbetalen.

Op donderdag 9 en vrijdag 10 november 2023 zullen de advocaten van de verdachten aangeven hoe zij tegen de verdenkingen en strafeisen aankijken.

De rechtbank doet over aantal weken uitspraak.