Vrouw vervolgd voor beïnvloeden getuigen in strafzaak

Het beïnvloeden van getuigen is een kwalijke zaak, zeker wanneer de politie de dood van een 14-jarige meisje onderzoekt. Daarom besloot het Openbaar Ministerie een 80-jarige vrouw te vervolgen die mensen adviseerde om niet met de politie te praten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Openbaar Ministerie / Openbaar Ministerie
De plaats waar Esmee werd aangetroffen

Op oudejaarsdag 2021 werd 's ochtends in Leiden het lichaam gevonden van de 14-jarige Esmee. Diezelfde dag werd een 32-jarige man aangehouden die ervan werd verdacht ontucht met het meisje te hebben gepleegd en haar te hebben gedood.

De eerste weken van het onderzoek waren cruciaal voor de waarheidsvinding, zeker omdat de verdachte aanvankelijk zweeg in alle toonaarden. Daarom wilde de politie graag spreken met de moeder en ex-vriendin van verdachte. Maar dat werd gefrustreerd door de 80-jarige vrouw.

Dwarsbomen

De vrouw was de oudtante van verdachte, dus de tante van zijn moeder. Uit afgeluisterde telefoongesprekken werd duidelijk dat ze de moeder en ex-vriendin adviseerde om niet met de politie te praten, en dat ze een advocaat moesten zoeken die "over ieder pietluttig dingetje doorzanikt en op iedere slak zout legt".

De officier van justitie zei hierover: "Je mag iemand best adviseren om je bij de politie te beroepen op het verschoningsrecht. [het recht om niet te verklaren over familieleden] Maar getuigen bewegen om helemáál niet mee te werken met de politie is heel kwalijk en strafbaar."

"Laat de politie het maar uitzoeken"

Als psychiater met ervaring in de forensische psychiatrie had de vrouw extra bewust moeten zijn hoe kwetsbaar getuigen zijn voor beïnvloeding. Toch wilde ze met de moeder van verdachte bespreken "hoe ze het zouden aanpakken", dus wat ze wel en niet aan de politie moest vertellen.

Ook adviseerde ze de moeder en ex-vriendin om de telefoon niet op te nemen als de politie belde, om niet terug te bellen en te weigeren om naar verhoor te komen. "Laat de politie het maar uitzoeken. Als ze het niet rondkrijgen, dan is het hun zaak."

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.