Celstraf van 7 jaar en tbs met dwang geëist in grote sextortionzaak

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 25-jarige man uit Etten-Leur voor online seksueel misbruik van dertig meisjes en vrouwen.

Het OM heeft de verdachte vervolgd voor het vervaardigen en bezit van kinderporno, aanranding, ontucht en verleiding van (minderjarige) meisjes tot ontucht via het internet. Het onderzoek, genaamd Zuidpool, is voor zover bekend een van de grootste online misbruikzaken van vaak minderjarige meisjes.

De zaak kwam aan het rollen in Noord-Holland waar een meisje bij de politie melding maakte van digitaal misbruik door ene ‘Bryan’. Ze had seksueel getinte foto’s naar hem gestuurd en werd daarna gechanteerd. De zogeheten sextortion was al twee jaar bezig.

Omvangrijke sextortionzaak

De politie ontdekte een link met andere aangiftes en meldingen in het land en zo kwam de man uit Etten-Leur in beeld. Op 11 oktober 2022 werd hij gearresteerd en nam de politie zijn telefoons, computer en andere gegevensdragers in beslag.

Onderzoek wees uit dat de man duizenden seksueel getinte foto’s en filmpjes bewaarde en veel meer sextortionslachtoffers had gemaakt. Ook in een de tijd dat hijzelf nog minderjarig was. Ondanks een stopgesprek met de politie in 2014 is hij doorgegaan met zijn praktijken. Sommige slachtoffers kwamen uit zijn eigen vriendenkring.

Van de in totaal 172 slachtoffers kon een groot aantal worden geïdentificeerd: 92 minderjarigen en 40 meerderjarigen. De identiteit van veertig meisjes en vrouwen bleef onbekend en uiteindelijk deden 29 slachtoffers aangifte tegen de man uit Etten-Leur. Eén meisje liet het bij een melding. 

Werkwijze

De werkwijze van de verdachte was bijna altijd hetzelfde. Onder valse namen als Bryan.snapx, Bryansnelgeld of Jaspertje zocht hij via online platforms als Snapchat en Instagram contact met zijn - veelal - minderjarige slachtoffers. Eenmaal in gesprek bood hij geld in ruil voor (naakt)foto’s. En zodra de meisjes die hadden gestuurd, eiste de verdachte méér beeldmateriaal. Hij gaf dan precies aan hoe de vrouwen zich voor de camera moesten gedragen. De man dreigde de foto’s online te verspreiden als de slachtoffers niet deden wat hij vroeg. Het beloofde geld betaalde hij nooit.

In sommige gevallen moesten meisjes vergaande seksuele handelingen bij zichzelf verrichten. En van één slachtoffer eiste de verdachte dat zij filmopnames maakte als ze seks had met haar partner. Die beelden moest ze dan ook naar hém sturen. Dat slachtoffers ermee wilden stoppen, accepteerde de verdachte niet. 

Zelfmoordgedachten

“Het gevoel de macht te hebben en te domineren over kwetsbare, jonge weerloze slachtoffers om hem seksueel te gerieven overheerste zijn geweten’’, zeiden de officieren van justitie. “Ook al smeekten ze om genade en maakten ze overduidelijk dat hij hen tot wanhoop en zelfs tot zelfmoordgedachten dreef, hij hield niet op. Er is maar één persoon die hiervoor verantwoordelijk is, en dat is verdachte zelf.” Volgens deskundigen heeft de verdachte diverse stoornissen, maar mankeert er niks aan zijn geweten. De officier: “Het OM leidt hieruit af dat verdachte dus goed wist wat hij aanrichtte.”  

Hoewel de verdachte relatief jong is en een blanco strafblad heeft, vindt het Openbaar Ministerie alleen een jarenlange celstraf met langdurig toezicht op zijn plaats en ziet het géén mogelijkheid voor behandeling met voorwaarden. “Het gaat om feiten die lang hebben geduurd en hij heeft veel slachtoffers gemaakt en het recidiverisico is hoog’’, lichtte de officier toe. Het OM wil ook dat de rechtbank een gedragsbeïnvloedende maatregel oplegt.

Ouders

Vanwege de omvang van de misbruikzaak trekt het onderzoek Zuidpool sinds de aanhouding van de verdachte veel media-aandacht. “Aan veel keukentafels is door ouders met kinderen gesproken over de onlinegevaren van het delen van seksueel getint materiaal (met onbekenden) op het internet. Heel verstandig van ouders om te doen in deze digitale tijd. En heel belangrijk voor kinderen om te weten dat zij met hun ouders kunnen praten over zo’n belangrijk onderwerp’’, gaf de officier van justitie dinsdag aan. “Hopelijk realiseren de slachtoffers van dit soort feiten dat zij slachtoffer zijn en zich niet hoeven te schamen.”

Hulpverlening

Veel tieners hebben seksuele ervaringen via internet; dat is de nieuwe realiteit. Het is daarom belangrijk dat tieners worden geïnformeerd over ‘grooming’, ‘sexting’, ‘sextortion’ en de risico’s van internet. Bijvoorbeeld gedwongen worden tot het, al dan niet in beeld, moeten verrichten van seksuele handelingen en chantage met ‘exposing’ van materiaal. Jong of oud, je bent baas over eigen lijf. 

Voor informatie over sextortion en tips hoe het te voorkomen, kun je terecht op de site van de politie. Heeft u vragen over slachtofferhulp of maakt u zich zorgen over het internetgedrag van uw kind dan kunt u contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland of Centrum Seksueel Geweld. Ook de websites van de Kindertelefoon en de GGD bieden een (online)platform waar je (anoniem) vragen kunt stellen.

Het OM en de politie willen, in samenspraak met jeugdhulpverleningsinstanties, ouders, familieleden, scholen, sportclubs en jeugdwerkers op het hart drukken dat het van groot belang is met kinderen te spreken over het gevaar van misbruik via socials (snapchat, insta etc.). Voor meer informatie over jongeren en het gebruik van sociale media en mediaopvoeding zie de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Gedachtes aan zelfmoord? Neem contact op met 113.nl. 

De rechter doet op 8 mei uitspraak in deze zaak.