Twee jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor woningoverval met geweld bij oudere mensen

Het OM eist 24 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 47-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het OM verdenkt de man onder andere van een woningoverval en een poging tot zware mishandeling, gepleegd in Almelo op 8 mei 2023. De verdachte kwam op die dag met een mes de woning binnen en bedreigde de 80-jarige bewoonster. Zij verzette zich door de verdachte te slaan met een plastic teiltje dat zij op dat moment vasthad. Haar echtgenoot, 81 jaar, die zijn vrouw hoorde schreeuwen schoot te hulp. Bij de worsteling die daarbij ontstond liep hij snijwonden op in zijn arm. Uiteindelijk wist hij de verdachte met een pan een klap op het hoofd te geven, waarna de verdachte wegvluchtte.

De officier van justitie stelde in haar requisitoir dat dit veel erger had kunnen aflopen. “Wat een dappere mensen wonen er in Almelo. Met gevaar voor eigen leven heeft dit echtpaar zich verzet tegen verdachte en teruggevochten met een plastic teiltje en een pan. Ze hebben daarbij beiden letsel opgelopen. Gelukkig is het goed afgelopen. Dit moet voor deze mensen ontzettend beangstigend zijn geweest.”

Naast de woningoverval wordt de 47-jarige man verdacht van een poging tot diefstal van een tas met inhoud, eigendom van een 76-jarige vrouw die achter een rollator liep. Dit gebeurde  eveneens op 8 mei in Almelo. Verdachte probeerde met kracht de tas mee te graaien. Het slachtoffer wist zich te verweren, maar viel door de schermutseling op de grond. Ook zij raakte daarbij gewond. Tot slot is de verdachte in kwestie te linken aan een straatroof op 20 april 2023 in Almelo. Het slachtoffer, een vrouw in een scootmobiel, had net geld gepind. Verdachte achtervolgde haar, duwde en trapte tegen haar haar scootmobiel en griste vervolgens haar tas weg. Het slachtoffer kwam met scootmobiel en al ten val.

De officier van justitie: “Deze ervaringen zijn voor slachtoffers doorgaans traumatisch. Je woning is een plek waar je je veilig dient te voelen. Daar hoor je geen gevoelens van angst en onveiligheid te ervaren. En een straatroof zorgt ervoor dat mensen zich niet meer veilig voelen op straat. Dat geldt met name voor de slachtoffers, maar het is ook voor mensen die getuige zijn geweest beangstigend”.

De verdachte verklaarde bij de politie dat hij verslaafd is aan heroïne en dat hij iedere dag gebruikt. Hij geeft aan dat hij de delicten uit geldnood gepleegd heeft. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zijn slachtoffers, die op leeftijd zijn, doelbewust uitgezocht. “Wat ik verdachte kwalijk neem is dat hij in deze hele zaak weinig bezig lijkt te zijn met de gevolgen voor de slachtoffers. Hij lijkt alles puur voor eigen gewin, om in zijn verslaving te kunnen voorzien, te hebben gepleegd.”

Uit onderzoek kwam naar voren dat verdachte kenmerken heeft van psychische stoornissen. Dat, in combinatie met zijn heroïneverslaving maakt dat het OM de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar acht. De officier uitte de vrees dat verdachte snel in strafbaar gedag zal terugvallen als hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf geen behandeling en hulp krijgt: “Er is naar mijn mening sprake van een hoog recidiverisico als verdachte zonder behandeling en met verslavingsproblematiek op straat komt. Hij heeft geen stabiliteit op het gebied van werk, huisvesting en familie.” Het OM vindt daarom naast een gevangenisstraf, tbs met dwangverpleging passend en geboden.