Eis: 40 uur werkstraf voor op Facebook bedreigen van politicus

40 Uur werkstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week en een behandelplicht. Dat hoorde een 47-jarige vrouw vandaag tegen zich eisen voor de Haagse rechtbank. Zij wordt ervan verdacht op 24 november 2016 in een Facebook-post een politicus met de dood te hebben bedreigd. “Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker", aldus de vrouw in de Facebook-post. Daarbij plaatste zij ook een plaatje van de politicus met een strop om zijn nek.

De vrouw  zegt de Facebook-post te hebben geplaatst als reactie op een door een vriend becommentarieerd bericht op www.nos.nl. In dat NOS-bericht stond dat het OM op zoek ging naar de maker van het Oh Sylvana-filmpje. Op zitting gaf de vrouw aan in een impuls gehandeld te hebben. Ze zei spijt te hebben van haar Facebook-post.

De officier van justitie stelde dat het OM niet gaat over wat mensen denken of vinden: “Maar er mogen wel grenzen gesteld worden aan de manier waarop het maatschappelijke debat wordt gevoerd. Iemand met de dood bedreigen is zo’n grens. Wie dat doet, moet bereid zijn op de blaren te zitten. Openbare social media zijn geen vrijplaatsen voor grensoverschrijdend gedrag.”

De vrouw kampt met psychische problemen. Daarom eiste de officier -  naast een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week – als voorwaarden een behandelplicht en een meldplicht.