Politie en OM houden twee verdachten aan in gezamenlijk internationaal cyberonderzoek

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt in een internationaal onderzoek naar verdachten die phishingsmails verstuurden.

Op basis van een Zwitsers rechtshulpverzoek in december 2017 is een gezamenlijk onderzoek in Nederland gestart. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Openbaar Ministerie in Rotterdam en de politie. Het betrof een samenwerking tussen het cybercrimeteam en het Internationaal Rechtshulp Centrum. Eruojust heeft gedurende dit onderzoek ondersteuning verleend aan de Nederlandse en Zwitserse autoriteiten.

Door uitgebreid opsporingsonderzoek kwamen de verdachten in beeld. Het gaat om een 33-jarige vrouw uit Rotterdam en een 27-jarige vrouw die woont in Capelle a/d IJssel.

Zij worden verdacht van het bemachtigen en onrechtmatig gebruik van bankgegevens door middel van spam-mails en telefoongesprekken. Een methode die ook wel bekend staat als voice-phishing. Onder de slachtoffers bevinden zich klanten van financiële instellingen in Zwitserland.

Op dinsdag 17 juli zijn de twee verdachten aangehouden en hun woning doorzocht, hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen.

De Zwitserse autoriteiten hebben om uitlevering gevraagd van één van de verdachten, de andere vrouw zal in Nederland worden vervolgd.