Betere samenwerking bij strafrechtelijke aanpak discriminatie

Door het ondertekenen van samenwerkingsafspraken op 15 mei 2017 hebben de anti-discriminatievoorzieningen (ADV’s), Politie en het Openbaar Ministerie (OM) een volgende stap gezet in een meer effectieve strafrechtelijke aanpak van discriminatie.

De drie organisaties die een belangrijke rol spelen in de aanpak van discriminatie, willen door het vastleggen van afspraken over de  samenwerking discriminatie-incidenten tijdig en op effectieve wijze oppakken, de voortgang van discriminatiezaken monitoren en bewaken, en slachtoffers van discriminatie zo goed mogelijk ondersteunen bij de uitoefening van hun rechten.

Betekenisvol

Elk incident, melding of aangifte van discriminatie willen de drie partijen zo betekenisvol mogelijk afhandelen, zodat het beste en het meeste effect wordt bereikt. Bijvoorbeeld dat anti-discriminatievoorzieningen het slachtoffer informeren over de verschillende mogelijkheden om discriminatie aan te pakken, zodat gekozen kan worden voor de manier die het best bij de zaak en bij het slachtoffer past.

Bundelen kennis en deskundigheid

Dit soort interventies vraagt van de drie organisaties om over de grenzen van hun eigen terrein heen te kijken en intensiever met elkaar samen te werken. Door kennis en deskundigheid te bundelen kunnen complexe discriminatiezaken effectiever worden aangepakt zonder dat  het slachtoffer en de omgeving uit het oog worden verloren, stellen de drie organisaties.

Beter zicht op cijfers

De ADV’s, Politie en het OM wisselen informatie uit over discriminatie-incidenten, regionale en landelijke discriminatierapportages en analyses. Ze zullen waar mogelijk dezelfde definities hanteren bij de registratie van meldingen, aangiften en zaken. Op deze manier zal er beter zicht zijn op de ontwikkeling van discriminatiemeldingen en –incidenten. Een landelijk protocol informatie-uitwisseling  is hiervoor opgesteld.