Haags gemeenteraadslid niet vervolgd voor Facebook-post

Het OM heeft besloten om een Haagse gemeenteraadslid niet te vervolgen naar aanleiding van een Facebook-post die hij op 31 mei 2017 plaatste: 'Zionistische terroristen in wording gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters.' Hij reageerde hiermee op een bericht van SGP-fractieleider Kees van der Staaij die een groep Israëlische scholieren op bezoek had.  Hoewel deze Facebook-post kwetsend kan zijn voor de scholieren en anderen, is het volgens het OM geen strafbare uiting. Wél zal het OM het raadslid vervolgen voor belediging van een vrouw uit Utrecht.

Verschillende mensen deden aangifte wegens discriminatie, maar ook voor smaad, laster en belediging. Het OM heeft de zaak zorgvuldig gewogen en komt tot de conclusie dat de uitlating niet strafbaar is.

Het discriminatieverbod beschermt mensen tegen discriminatie op grond van ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele geaardheid, lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Iemand een ‘zionistische terrorist’ noemen, of een ‘kindermoordenaar’ of een ‘bezetter’, valt niet onder een van deze noemers.

Het discriminatieverbod geldt voor onveranderlijke kenmerken van een groep. Denk aan ras, afkomst of huidskleur. Daaraan voldoet de uitlating niet. Wanneer je als gehele groep op dergelijke onveranderlijke kenmerken wordt aangevallen, is daar geen verweer tegen mogelijk. Met andere woorden, als de uitspraak gericht was geweest op de Joodse afkomst van de scholieren, zou dat wel strafbaar zijn geweest.

Verder zijn smaad, laster en belediging zogeheten klachtdelicten. Dat betekent dat vervolging alleen kan plaatsvinden na een klacht door degene tegen wie het feit begaan is. Aangezien de scholieren geen klacht hebben ingediend, kan het OM (om juridische redenen) niet tot vervolging overgaan voor smaad, laster en belediging.

Het OM vervolgt de man wél voor belediging van een vrouw uit Utrecht. In een ingesproken bericht op Facebookmessenger noemde hij haar onder meer een ‘blonde teef’ en een ‘achterlijk dom wijf’. Zij deed daarop aangifte van belediging.