3 jaar geëist tegen verdachte anti- homo geweld

Twee homoseksuele mannen zijn in de zomer van 2017 geschopt en geslagen op het Damrak in Amsterdam. Het OM gaat uit van een homo-gerelateerd motief. Tegen een 27-jarige Amsterdammer heeft het OM vanmiddag een celstraf van drie jaar gevangenisstraf geëist voor zijn aandeel in het toegepast geweld.

De Amsterdammer zou bij een groep van vier personen horen die de twee mannen heeft aangevallen in het centrum van Amsterdam. Drie personen werden in augustus 2017 aangehouden en zijn inmiddels veroordeeld. De 27-jarige Amsterdammer hield zich langere tijd onvindbaar voor de politie. Hij is na uitgebreid onderzoek van de recherche in april van dit jaar aangehouden.

Onbezonnen actie

Samen met de drie andere personen zou hij meerdere keren tegen een slachtoffer hebben geschopt en geslagen. Ook toen die al op de grond lag. Volgens het OM nam de 27-jarige verdachte met een aanloop een sprong en probeerde hij met kracht op het hoofd van het slachtoffer te landen. Omdat het slachtoffer zich enigszins opricht en zijn hoofd weg beweegt, wordt hij net niet geraakt. Deze ‘vreselijke en onbezonnen’ actie rekent het OM de verdachte zwaar aan.

Schokkend

Volgens de officier van justitie is het schokkend te noemen dat de geaardheid van de slachtoffers een grote rol heeft gespeeld bij het geweld tegen de twee slachtoffers. “Daarmee hebben ze blijk gegeven van volstrekt gebrek aan respect voor het leven van deze slachtoffers. Een regen van vuistslagen en schoppen tegen hoofd en lichaam. De slachtoffers hebben echt geluk gehad. Ik wil de gevolgen niet bagatelliseren maar het  had veel erger kunnen aflopen“, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Veroordeeld

Wat het Openbaar Ministerie betreft zijn dergelijke zaken onacceptabel en dient er hard opgetreden te worden tegen dit soort geweld. In maart van dit jaar veroordeelde de rechtbank twee mannen van 28 en 26 jaar die ook betrokken waren bij de zware mishandeling tot resp. 40 en 28 maanden. Een 24- jarige man werd tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij speelde volgens de rechtbank een minder grote rol.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.