Expertmeeting LHBTI-personen

Op uitnodiging van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een besloten bijeenkomst plaatsgevonden met LHBTI-belangenorganisaties waaronder het COC en Stichting Maruf en de politie als ketenpartner rondom de aanpak van geweld tegen LHBTI-personen. 

LHBTI staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen. Doel van deze expertmeeting was om met elkaar van gedachten te wisselen over de impact van anti-homogeweld op de gemeenschap, de (on)mogelijkheden van het strafrecht en de dilemma’s rond de woordvoering over strafzaken. Het OM wil aan de hand hiervan meer inzicht geven in de dilemma’s rondom de aanpak van LHBTI-gerelateerd geweld en de woordvoering hierover. Ook heeft het OM door het aangaan van het gesprek meer zicht gekregen op welk effect het eigen handelen daarin heeft op de doelgroep.

Vergroot afbeelding
Beeld: Aad Meijer

De bijeenkomst maakt als actiepunt onderdeel uit van het Actieplan Veiligheid LHBTI dat een uitwerking is van de motie Sjoerdsma/Van den Hul van 19 april 2018. Deze motie richt zich op de strafrechtelijke aanpak van discriminatie en commune delicten met een discriminatieaspect. 

In het actieplan staan onder meer de maatregelen die het Kabinet en andere (lokale) autoriteiten hebben genomen en de komende jaren zullen nemen om de fysieke veiligheid van deze kwetsbare groep te bevorderen. Voor geweld en discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie, of op welke andere grond dan ook, is geen plaats in onze democratische rechtstaat.