“Het is een groot goed in ons land om te kunnen zijn wie je bent”

Tegen een 40-jarige vrouw heeft het OM vandaag een geldboete geëist van 1100 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. De vrouw zou zich schuldig hebben gemaakt aan belediging en bedreiging na een protestdemonstratie tegen anti-lhbtq+-geweld in augustus van dit jaar. Bij de hoogte van de geldboete heeft de officier van justitie het discriminatoir karakter van de beledigingen meegewogen.

De vrouw zou demonstranten onder meer hebben uitgescholden voor ‘hoerenzonen, vuile kankerhomo, kanker lesbienne en kankerlijers’. Ook zou zij richting een demonstrant hebben gespuugd. Deze bewoordingen en het spugen kunnen volgens het OM gezien worden als belediging. Door het specifiek gebruiken van de termen “kankerhomo en kankerlesbienne” hebben de beledigingen naar oordeel van het OM een discriminerend karakter.

Naast het beledigen van enkele demonstranten zou de vrouw een reporter en een cameravrouw die verslag deden van de protestmars met de dood hebben bedreigd door tegen ze te roepen “ik maak je af, ik maak je dood”, of “als je mij opneemt ben je dood”. Daarbij was 40-jarige vrouw volgens getuigen behoorlijk agressief en opgefokt. 

Vrije meningsuiting

“Het is een groot goed in ons land om te kunnen zijn wie je bent en daarbij uiting te geven aan je gevoelens”, zei de officier van justitie op zitting. “Door ergens voor te staan, je aan te sluiten bij een demonstratie en daar middels teksten en kleding ruchtbaarheid aan te geven”. Deze vrijheid is volgens de officier door de 40-jarige verdachte ernstig geweld aangedaan. De vrouw , die niet op zitting aanwezig was, zei eerder zelf gebruik te hebben gemaakt van haar vrije meningsuiting. “Maar daarbij moet je je wel moet houden aan de wettelijke spelregels”, betoogde de officier van justitie vandaag in de Amsterdamse rechtbank.

Strafverzwarend

Volgens de officier van justitie is het discriminatieaspect datgene wat in deze zaak het meest in het oog springt. Dit aspect is dan ook meegenomen als een strafverzwarend element. Volgens de interne richtlijnen van het OM is een geldboete van 200 euro per belediging (4x) zonder strafverzwaring passend. In dit specifiek geval vraagt de officier van justitie aan de rechtbank om de 40-jarige vrouw, gezien haar persoonlijke situatie te veroordelen tot een geldbedrag van € 1100,-, waarvan 500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor de bedreiging en de beledigingen. Als de vrouw de onvoorwaardelijke geldboete niet betaalt, dan zou ze volgens het OM 12 dagen in hechtenis moeten worden genomen. 

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.