Celstraffen tot veertien jaar geëist tegen criminele organisatie voor internationale drugstransporten

In de strafzaak tegen de criminele organisatie die verdacht wordt van het organiseren van grote drugstransporten naar Engeland van 2013 tot 2018 zijn vandaag celstraffen geëist van 48 maanden tot veertien jaar. Vijf van de zeven mannen staan deze weken terecht in dit omvangrijke onderzoek. De zaak tegen de 37-jarige hoofdverdachte, die ook wordt verdacht van de moord op de 70-jarige Wout Sabee in 2016, wordt vanwege een wisseling van advocaten eind januari behandeld. Ook komt dan de zaak tegen een 33-jarige medeverdachte, die vanwege corona nu niet behandeld kan worden, aan bod.

In het zeer omvangrijke onderzoek kwam de criminele organisatie, hun werkwijze en omvang van de transporten in beeld. De leden van de organisatie hadden bijnamen en communiceerden via versleutelde, pgp-telefoons. Twee van de verdachten, van 33 en 37 jaar uit Nieuwegein, hadden de leiding. Zij onderhielden de contacten, bereidden de transporten voor en stuurden die aan. Een 34-jarige verdachte voerde de transporten uit. Anderen zorgden voor loodsen of garageboxenboxen waar de materialen voor de drugstransporten werden opgeslagen, valse kentekenplaten werden gebruikt, en wapens en gestolen auto’s waren ondergebracht.

De organisatie handelde zogenaamd in automaterialen. Voor de drugstransporten werden honderden jumpstarters bij verschillende leveranciers aangekocht. De accu’s in deze jumpstarters werden eruit gehaald en vervangen door een hoeveelheid drugs nadat de binnenkant met lood was bekleed. In Engeland werd de drugs eruit gehaald en vervolgens werd de lading weer teruggestuurd naar Nederland. In de jaren 2013 tot 2018 werden zo tientallen transporten georganiseerd, van tussen de 40 en 110 kilo. Het betrof vrijwel uitsluitend cocaïne en heroïne. Wanneer een lading was onderschept, werd er een nieuwe transportlijn opgezet. Zo gingen de transporten van Kampen naar Gravesend, van Veenendaal naar Barking en Leigh, en van Ochten naar Londen of Birmingham.

Bewijs voor dit alles is gevonden op basis van observaties, onder andere van de loodsen in Tull en ’t Waal, Bilthoven, Oss en Schalkwijk, camerabeelden, vluchtgegevens, telefoongegevens, aangetroffen goederen en documenten, en forensische sporen. In het onderzoek werden peilbakens en afluisterapparatuur ingezet. Niet alleen in de loodsen zijn er doorzoekingen geweest maar ook in de woningen van de verdachten. Al met al zijn er handgranaten, gestolen auto’s, stickers voor het drugstransport, een kluis en brandkast, gestolen gereedschappen, een lamineermachine om kentekenplaten te drukken, en een groot aantal wapens en duizenden stuks munitie gevonden. In het Nederlandse onderzoek is dankbaar gebruikt gemaakt van de onderzoeksbevindingen van de Engelse recherche waar meerdere  drugstransporten werden onderschept. Met de Engelse recherche en politie heeft in de vorm van een Joint Investigation Team een intensieve en goede samenwerking plaatsgevonden. Tussen de onderzoeken is veel informatie uitgewisseld.

De officieren benadrukten dat de mannen lange tijd harddrugs exporteerden naar Engeland uit winstbejag. De prijzen in Engeland liggen een stuk hoger. Dit ten koste van de gezondheid van de gebruikers. Tegen de 33-jarige hoofdverdachte uit Nieuwegein eisten ze een gevangenisstraf van veertien jaar. Tegen drie anderen, die ook deel uit maakten van de criminele organisatie, eisten ze zes, acht en negen jaar cel. Tegen de 37-jarige verdachte uit Nieuwegein, die alleen betrokken was bij export van drugs in 2013, eisten ze een gevangenisstraf van 48 maanden. Ook kondigden de officieren een ontnemingsvordering aan om de criminele verdiensten af te pakken.

De moord op Wout Sabee wordt behandeld op 26, 28 en 29 januari. Op 17 december is er nog een pro forma zitting in deze zaak. Sabee werd op 24 juni 2016 doodgeschoten. Sabee overleefde een aanslag op zijn leven in 2014 en legde daarna testamentverklaringen af die na zijn dood in 2016 openbaar zijn geworden. In deze verklaringen wijst de overleden Sabee naar de 37-jarige hoofdverdachte, die ook leiding gaf aan de criminele organisatie. Het motief zou zijn gelegen in een conflict over een inbeslaggenomen partij drugs. De zaak tegen de 33-jarige medeverdachte wordt behandeld op 29 januari.