De fatale verjaardag van Zoran (06-03-2017)

Drie kilo wiet lijkt zo onschuldig, maar meer was niet nodig om de onschuldige Zoran M. van het leven te beroven. Zijn 54e verjaardag eindigt hij op een ijskoude trap in de portiek van de woning van zijn zus, met een kogelgat links in zijn borst.

7 oktober 2015 helpt de Bosnische Zoran zijn zus grofvuil aan de weg te zetten bij haar thuis in Rotterdam. Robin, de vriend van Zoran’s zus, is ook aanwezig in het huis op de Zevenkampse Ring. Robin heeft hier rond negen uur ’s avonds een afspraak met drie mannen die de drie kilo wiet van hem willen kopen.

Alles lijkt goed te gaan met de potentiële kopers, tot zij laten merken dat ze niet van plan zijn te betalen voor het groene goud. Zij hebben een ripdeal voor ogen. Ze trekken vuurwapens en schreeuwen ‘dit is een overval’. Een andere getuige in de woning moet van de mannen op de grond gaan liggen. Robin moet de drie kilo wiet afgeven, maar geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij roept om de politie en de mannen worstelen. Zoran hoort vanuit de berging de noodkreet van zijn zwager en gaat erop af. De overvallers beseffen dat ze beter kunnen vluchten en rennen met Robin achter zich aan de trap af.

Vijf centimeter afstand
Op de trap probeert Zoran de mannen tegen te houden. De anderen horen dan een zachte, doffe knal. Zoran valt de trap af en Robin ziet een gaatje in zijn borst. Hij ziet geen bloed, maar weet dat het foute boel is en belt 112. Aan de alarmcentrale vertelt hij dat er een schietpartij is geweest en dat zijn zwager mogelijk dood is. Binnen drie minuten staat de politie voor de deur, weer drie minuten later arriveert de ambulance. Agenten beginnen meteen met reanimeren. De ambulancemedewerkers nemen het nog over, maar het mocht niet meer baten. De onschuldige Zoran overlijdt ter plaatse. Een revolverschot van maximaal vijf centimeter afstand ontneemt hem het leven, op de dag dat hij zijn leven vierde.

Op de plaats delict meldt zich meteen een getuige bij de politie. Deze persoon fietste toevallig door de straat en zag een paar jongens uit de richting van de portiek rennen. Zij vluchtten een zilvergrijze Volkswagen Polo in. Een man die de andere getuige die avond naar Robin bracht, stond buiten te wachten. Hij ziet de jongens vluchten en zet de achtervolging in. Hij fotografeert de bewuste Volkswagen Polo. Helaas is het kenteken op de afbeelding onleesbaar en de getuige verwijdert de foto van zijn telefoon. Verderop maken de daders een fout en rammen een betonblok, maar ze rijden er overheen en ontkomen.

Beschadigde auto
Hoewel de foto wazig is, helpt de getuige de politie enorm. Zij halen de afbeelding terug en maken hem scherper. Zo weten ze de laatste twee cijfers van het kenteken te ontrafelen: 22. Daarmee onderzoekt de politie alle zilvergrijze Volkswagen Polo’s in Nederland, met een kenteken eindigend op 22. Het zijn er 93, waarvan er zes in de verhuur staan bij autoverhuurbedrijven. Eén bedrijf bevindt zich vlak bij Rotterdam: in Den-Haag. Agenten brengen een bezoekje.

Daar ontdekken ze al snel dat de zilverkleurige Polo met het kenteken dat eindigt op 22 tussen 7 september 2015 en 13 oktober 2015 gehuurd is op naam van de 25-jarige Negayen E. Eén van de verdachten in deze zaak. Hij staat ook op de beveiligingsbeelden van dit bedrijf. Samen met Divano S. (24) en Anfernee L. (21) staat Negayen nu terecht voor de dood van Zoran M. De telefoons van alle drie de mannen stralen rondom het tijdstip van de schietpartij telefoonmasten in de buurt van het plaats delict aan. Daarnaast voldoen twee mannen aan het signalement dat door meerdere getuigen is afgegeven.

Lief gezicht
De daders zouden drie donkere mannen zijn, waarvan er twee op elkaar lijken. Eén van hen heeft bolle wangen en een lief gezicht, de ander een bril en krullen. De derde lijkt een beetje op de eerste, maar dan langer. De getuigen op straat hebben niet veel gezien, want het was al donker en de mannen droegen donkere kleding. Maar zij zijn niet de enige getuigen. De twee personen die die avond aanwezig zijn in de woning van Zoran’s zus hebben de mannen wel goed gezien. Eén van de getuigen verklaart bij de politie dat het schot dat Zoran fataal werd wel een paniekschot geweest moet zijn. De ‘rippers’ hadden nooit gedacht dat Robin W. zich op deze manier zou verzetten.

Niemand weet wat er precies is gebeurd in het trappenhuis, want niemand heeft het schot gezien en de verdachten verklaren niets. Daardoor kan de opzet van de dood niet worden bewezen en kan de ten laste gelegde gekwalificeerde* doodslag ook niet bewezen worden. Ook is niet duidelijk of de drie kilo wiet echt is gestolen door de verdachten. Hierdoor komt de officier uit op een poging tot diefstal met geweld met de dood tot gevolg. Wel zijn de jongemannen naar de woning gegaan met twee vuurwapens, waarvan er één doorgeladen was.

Strafeis
Voor deze poging tot diefstal met geweld met de dood tot gevolg, horen Negayen en Divano op 22 februari acht jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Divano krijgt daar, als het aan de officier ligt, drie maanden bovenop. Deze maanden staan nog open van een eerdere voorwaardelijke straf. Voor Anfernee L. komt de officier tot vrijspraak voor de doodslag en de poging van diefstal met geweld. Hem wordt met een eis van één maand wel verweten dat hij munitie en 45 pillen MDMA voorhanden had. De uitspraak volgt op 8 maart.

* Bij gekwalificeerde doodslag heeft de dader voorafgaand, tijdens of na het plegen van een ander strafbaar feit doodslag gepleegd om de uitvoering van dat feit voor te bereiden of te vergemakkelijken of om de kans op betrapping te verkleinen.