Aanhoudingen na grote cocaïnevondst in Rotterdamse haven

De Douane heeft dinsdag 13 juni vijf mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het invoeren van ruim 1600 kilo cocaïne. De Douane kwam het vijftal op het spoor nadat een melding binnen was gekomen van een rennend persoon op een terrein in de Rotterdamse haven. De verdachten zijn afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten. 

Bananen

Op het terrein werd na de melding een onderzoek ingesteld en dat leidde naar vijf personen en het aantreffen van de partij verdovende middelen. De drugs zaten verstopt in een container met bananen uit Costa Rica. Omdat de verdachten in beperkingen zitten, ze mogen alleen met hun advocaat contact hebben, kunnen verder geen mededelingen worden gedaan. Op dinsdag 27 juni moeten zij zich verantwoorden voor de raadkamer van de rechtbank. De rechter bepaalt dan of de vijf langer vast moeten blijven zitten.

Vergroot afbeelding
Beeld: Openbaar Ministerie

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd. De straatwaarde van de partij wordt geschat op ruim 120 miljoen euro.