Aanvullende inventarisatie jaarwisselingszaken

De politie heeft in totaal 262 zaken aangeleverd bij het Openbaar Ministerie (OM) waarin een persoon wordt verdacht van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een aanvullende inventarisatie. Het zijn er acht meer dan gecommuniceerd op 1 januari. Dit aantal levert een daling op ten opzichte van vorig jaar; toen ging het om 340 verdachten. De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 62 keer geweld tegen personen met een publieke taak, 103 maal geweld tegen overige personen en 47 maal geweld tegen goederen. In 50 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Straffen

Inmiddels is er in 38 gevallen een geldboete of taakstraf opgelegd, zeventien zaken staan gepland om na verhoor via een strafbeschikking of transactie afgedaan te worden in de vorm van een taakstraf. In 55 zaken heeft het OM de verdachten gedagvaard en 31 zaken zijn geseponeerd, waarvan 26 bij gebrek aan bewijs. In 97 zaken vindt nog nader onderzoek plaats. De overige 24 zaken worden op een alternatieve manier afgedaan, bijvoorbeeld via Halt.

Zaken geweld tegen personen met publieke taak

Van de 62 zaken die betrekking hebben op geweld tegen personen met een publieke taak, zijn 25 zaken afgedaan met een geldboete of taakstraf. Het ging hier vooral om beledigingszaken. In negentien zaken heeft het OM de verdachten gedagvaard en drie zaken zijn geseponeerd. In elf zaken vindt nog nader onderzoek plaats. In de overige vier zaken wordt de verdachte nog gehoord voor een taakstraf of betreft het een minderjarige die naar Halt is verwezen.