Rechtszaken en boetes na jaarwisseling

Van de 39 verdachten die tijdens de jaarwisseling in de eenheid Den Haag zijn aangehouden, zullen er acht zich nog voor de rechter moeten verantwoorden. Eén verdachte is vrijdag al voor de snelrechter verschenen, die veroordeelde hem tot een celstraf. Vier zitten er nog vast.

De 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die vrijdag voor de snelrechter is gebracht, werd verdacht van de mishandeling van een beveiliger. De man kreeg een celstraf van 10 dagen opgelegd, waarvan 7 dagen voorwaardelijk. Na drie dagen voorarrest mocht hij vandaag dus naar huis.

Vier verdachten zitten nog vast op verdenking van het in brand steken van een bestelbus op de Erasmusweg in Den Haag. De officier van justitie bepaalt dit weekend of zij zullen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voor de rechter

Voor acht verdachten staat al vast dat zij zich later voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Vier van hen worden verdacht van het stoken van een groot vuur op straat. Op 13 februari moeten ze zich voor de politierechter verantwoorden.

Drie verdachten staan op 25 maart voor de politierechter voor mishandeling of belediging. Een minderjarige verdachte van het gooien van vuurwerk naar een agent is door de rechter-commissaris uit zijn voorarrest geschorst. Wanneer hij voor de rechter moet komen is nog niet bekend.

Boetes

Het Openbaar Ministerie heeft in drie zaken een OM strafbeschikking opgelegd van enkele honderden euro's. De verdachten kregen deze boetes voor belediging. Vier andere verdachten zijn opgeroepen voor een OM Hoorzitting in februari of maart, daar kan een werkstraf of boete worden opgelegd. Ze worden verdacht van mishandeling, belediging of vernieling.

In de overige zaken moet nog een beslissing over de afdoening worden genomen of loopt het onderzoek nog, of er is mediation toegepast of bijvoorbeeld een bekeuring uitgeschreven door de politie.