OM eist jeugddetentie voor openlijk geweld, mishandeling en vernieling door minderjarigen uit Dordrecht

De officier van justitie heeft vandaag jeugddetentie geëist tegen vier minderjarigen. Zij stonden achter gesloten deuren terecht voor openlijk geweld, mishandeling en vernieling, gepleegd in het weekend van 30, 31 maart en 1 april 2018 in Dordrecht.

De zitting was, zoals gebruikelijk bij minderjarigen, besloten. Om deze reden beperkt het Openbaar Ministerie zich tot het bekend maken van de juridische beoordeling van de zaak en de eisen die hieruit voortvloeien.

Het OM in Rotterdam is zich ervan bewust dat de mishandeling destijds veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt, vooral omdat het motief gelegen zou zijn in de homoseksuele geaardheid van de aangevers. De officier heeft bij zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat er discriminerende woorden zijn gevallen. Daarbij hebben verschillende verdachten zich grievend uitgelaten over de seksuele geaardheid van de slachtoffers.

Er werd door de verdachten in het Paasweekend afspraken gemaakt met de twee slachtoffers, via de dating-app Grindr. Eén van de twee mannen is op de afgesproken plek door meerdere verdachten geslagen en geschopt – de andere man is net ontkomen aan de mishandeling. Er zijn beledigende teksten geroepen, persoonlijke spullen vernield en de slachtoffers zijn achterna gezeten door de verdachten. De mishandeling is volgens het Openbaar Ministerie met voor bedachten rade geweest.

Een aantal verdachten wilden op criminele wijze geld verdienen: drugs, geweld of chantage. Dat was het plan, de gevolgen van dit plan waren in het hele land merkbaar. De incidenten vonden immers in twee nachten na elkaar plaats, de afspraken waren via Grindr gemaakt en het geweld was heftig. “Mensen zijn echt bang gemaakt door jullie gedrag. Niet alleen de twee aangevers maar ook de homogemeenschap in Dordrecht en de rest van het land. Neem verantwoordelijkheid voor de gevolgen van je gedrag”, aldus de officier van justitie in de zittingszaal.

Voor de juridische kwalificatie is van belang dat er geweld is gebruikt tegen de twee slachtoffers door een groep jongens óp de openbare weg. Dit weegt mee in de strafeis. Het OM houdt alle vier de verdachten verantwoordelijk voor openlijk geweld, mishandeling met voorbedachten rade en vernieling.

“Gelet op de ernst van de feiten, het planmatige gedrag, de ‘lol’ die uit het plegen van geweld en het spelen van eigen rechter werd gehaald, de gevoelens van angst binnen de homogemeenschap èn het doel dat dit nooit meer gebeurt, zorgt voor een hogere strafeis”, zei de officier vandaag op zitting.

De officier van justitie heeft tegen de vier verdachten jeugddetentie geëist, variërend van vier weken tot zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast een leerstraf en als bijzondere voorwaarde de storting van een geldbedrag in het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

Bij deze strafeisen is uiteraard rekening gehouden met de gevolgen van het geweld voor de slachtoffers en met de persoonlijke omstandigheden van de minderjarigen, die niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest.