Strafrechtelijke aanpak Matchfixing

De aanpak van Matchfixing en aanverwante risico’s in de sport heeft prioriteit van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). Het is van het grootste belang dat criminelen geen grip krijgen op sport en uitslagen. Signalen die we krijgen – nationaal en internationaal – worden beoordeeld op aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek.

Matchfixing is lastig te bewijzen. De omkoper en de omgekochte speler hebben vaak geen belang bij het afleggen van verklaringen. Een slechte keep is nog geen bewijs voor een gefixte wedstrijd; een ongebruikelijke gokbeweging kan een aanleiding zijn om eens nader te kijken, maar is ook nog geen bewijs dat een wedstrijd gefixt is.

De inzet van het Nederlandse OM is daarom om niet alleen te focussen op potentieel gefixte wedstrijden, maar om breder te kijken: om ook de risico’s voor matchfixing te bestrijden. Het OM kijkt bijvoorbeeld naar geldstromen rondom voetbalclubs – bijvoorbeeld spelers zwart uitbetalen – en naar het aanbieden van illegale gokmogelijkheden. Matchfixing heeft immers vaak een link met illegaal gokken, dat lees je ook in het rapport van Spapens en Olfers. Door illegaal gokken te bestrijden haal je het verdienmodel van potentiële matchfixers onderuit. Je voorkomt dat potentiële matchfixers in de toekomst geld kunnen verdienen met illegaal gokken. Het OM probeert daarom (met partners zoals de KSA) gokgerelateerde matchfixing uit te sluiten door het aanpakken van illegaal gokken.

Het OM neemt deel aan diverse nationale en internationale netwerken en platforms, om informatie over fraude in de sport te delen met partners, zoals sportbonden, de KSA en de belastingdienst. De signalen over fraude in de sport worden doorgeleid naar ons en beoordeeld op aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek. Let wel, als iemand een ander heeft 'gefixt', dan heb je nog niet direct voldoende aanwijzingen om te komen tot een redelijk vermoeden van een strafbaar feit. Om ongefundeerde aantijgingen te voorkomen, kun je niet meteen met een opsporingsdienst een huis binnen stappen. Een signaal wordt altijd gecheckt en er wordt gekeken of het onderbouwd kan worden tot een redelijk vermoeden van een strafbaar feit.