Celstraf geëist voor man die verdacht wordt van mensensmokkel

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 36 maanden geëist tegen een 53-jarige man. De man wordt ervan verdacht dat hij negen mensen vanuit Irak door Nederland richting Groot-Brittannië heeft gesmokkeld in een bestelbus. De gesmokkelden zouden flinke geldbedragen hebben betaald voor de smokkel. “Illegale vreemdelingen zijn vaak wanhopig op zoek naar een mogelijkheid hun bestemming te bereiken”, zegt de officier van justitie, die vindt dat verdachte misbruik heeft gemaakt van de wanhoop van deze mensen.

De man wordt in zijn bestelbus op 29 augustus vorig jaar na een melding van een getuige door de politie aan de kant gezet bij Nunspeet. In het busje treft de politie negen mensen zonder reisdocumenten aan: een gezin, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen, en vier zelfstandig reizende vrouwen. Uit onderzoek van de vreemdelingenpolitie blijkt dat deze groep geen rechtmatig verblijf in Nederland heeft.

De vader verklaart dat hij en zijn gezin door een groep van Irak naar Groot-Brittannië zou worden gesmokkeld. Het gezin zou voor de smokkel een bedrag van ongeveer 50.000 dollar hebben betaald. Ze zouden door de verdachte zijn opgepikt in Lelystad. De verdachte zou de andere vier vrouwen onderweg zijn tegengekomen en hen mee hebben genomen, omdat ze in nood zaten.

De officier van justitie gaat niet mee in dit verhaal en benoemt de verklaring ‘een afgestemd verhaal’ met verdachte. Volgens hem is uit onderzoek naar voren gekomen dat de verdachte het gezin al een aantal dagen op sleeptouw had. Zo zou hij het gezin hebben opgehaald in Rotterdam en laten overnachten in een woning in Lelystad. De officier zegt dat er aanwijzingen zijn dat de verdachte een rol speelt in een organisatie die smokkelt via de Balkanroute.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan mensensmokkel: hij is de illegale vreemdelingen, samen met onbekend gebleven anderen, behulpzaam geweest bij het zich verschaffen van toegang tot en doorreis door Nederland, terwijl hij wist dat dat niet mocht.

“Mensensmokkelaars maken op grove wijze misbruik van de kwetsbare positie waarin illegale vreemdelingen zitten. Voor dit feit is enkel een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend”, stelt de officier van justitie. “Juist gezien de huidige tijd, waarin mensensmokkelaars gretig gebruik maken van de chaos met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek, is het van belang dat er hoge straffen worden opgelegd uit het oogpunt van preventie.” De officier acht een celstraf van 36 maanden met aftrek van voorarrest passend.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen doet op 22 februari 2018 uitspraak.