Opnieuw in de fout: OM eist cel en tbs voor zedendelicten en mensenhandel

Pas 14 jaar was ze, het meisje dat door een 26-jarige man uit Den Haag werd verleid tot het hebben van seks met mannen voor geld. Onder een valse naam zocht hij op internet contact en stelde voor dat ze geld kon verdienen. Uiteindelijk had verdachte ook zelf seks met het meisje en maakte hij kinderpornografische afbeeldingen en filmpjes.

Het meisje kreeg via internet contact met verdachte. Die begon volgens haar – onder een valse naam – meteen over geld verdienen. Uiteindelijk bracht hij het meisje daarvoor in contact met iemand anders, in feite hemzelf. Volgens de officier van justitie ging verdachte 'zeer geraffineerd te werk' om het vertrouwen van het meisje te winnen.

De man nodigde haar vervolgens uit bij hem thuis, liet de kamer zien waar ze kon werken en welke advertenties hij al had gemaakt. Hij bood haar aan om seksuele handelingen samen te oefenen. Ze kon dan ook wennen aan dingen die ze nog nooit had gedaan, maar waarvoor klanten wel veel geld boden. Verdachte plaatste de advertenties en gaf het meisje een werktelefoon.

De officier van justitie benoemde op zitting dat het handelen van verdachte aansluit bij een uiterst zorgwekkende ontwikkeling: er worden steeds meer minderjarigen en zeer jonge meisje gesignaleerd die werken in de prostitutie. Als straf is dan ook 'een zeer duidelijk signaal passend. Om de uitbuiters af te schrikken, om de klanten af te schrikken en natuurlijk om deze kinderen te beschermen.'

Verdachte werd in 2014 al veroordeeld voor een groot aantal zedendelicten. De kans op herhaling is ook nu groot, aldus deskundigen, omdat sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. De officier van justitie sluit zich aan bij het advies van de deskundigen om een tbs-maatregel op te leggen, in dit geval een tbs met dwangverpleging. Er is namelijk een hoog beveiligingsniveau nodig, er is sprake van een ernstig delict maar ook van ernstige problematiek, en ze twijfelt hoe bereid verdachte is uit eigen beweging mee te werken aan behandeling.

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf voor de duur van 3 jaar en tbs met dwangverpleging.