OM eist zes jaar gevangenisstraf en TBS tegen verdachte van mensenhandel en seksuele uitbuiting

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen een verdachte van mensenhandel en seksuele uitbuiting, heeft de officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar en de maatregel TBS met dwang geëist. De verdachte is een 43-jarige man die sinds zijn aanhouding in mei vorig jaar vast zit. Het OM verdenkt hem van mensenhandel en seksuele uitbuiting van vier jonge vrouwen, waarvan één minderjarig.

In het verleden is verdachte veroordeeld tot TBS voor een beroving met geweld. Sinds zijn vrijlating in 2015 is hij vrijwel meteen opnieuw de fout in gegaan. Zijn eerste slachtoffer is een kwetsbare vrouw. Verdachte treedt op als haar pooier, wat gepaard gaat met steeds agressiever gedrag als gevolg van drugsgebruik. Hij mishandelt, vernedert en bedreigt haar, en dwingt het slachtoffer tot extreme seks met hem. Ook dwingt verdachte haar zich te prostitueren bij zeer gewelddadige klanten, terwijl verdachte het geld int. Ondertussen gaan steeds meer slachtoffers voor verdachte werken. Hij ronselt hen uit opvangcentra en via het internet. Verdachte stelt daarbij zijn eigen woning ter beschikking, van waaruit hij de slachtoffers in de gaten houdt en controleert.

Manipulatieve man

De officier van justitie tijdens haar requisitoir: ‘’De aangeefsters en getuigen schetsen allemaal een beeld van een manipulatieve man. Het beeld dat telkens naar voren komt uit de verklaringen die deze vrouwen bij de politie en bij de rechter-commissaris afleggen is een beeld van een man die je inpalmt met mooie praatjes. Verdachte doet zich verliefd voor, maar dat slaat vrij snel om in geweld, vernedering en het eisen van extreme seks, onder invloed van drugs. Hij stelt een eerlijke verdeling van de verdiensten op, maar al snel wordt zijn aandeel groter, of de dames krijgen überhaupt niet betaald. De slachtoffers moeten continu werken en krijgen geen tijd om te eten. De slachtoffers zijn in deze periode allemaal drugs gaan gebruiken. Ofwel omdat verdachte hun dit opdrong, ofwel om in een roes te raken om zo de situatie vol te kunnen houden.’’
De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar en oplegging van TBS met dwang. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.