OM eist twintig en dertig maanden cel voor hulp bij mensenhandel

Een 49-jarige Hagenaar hoorde vandaag dertig maanden cel tegen zich eisen. In juli dit jaar was al twintig maanden cel geëist tegen een 42-jarige Hagenaar. Volgens het OM hielpen zij in Den Haag Hongaarse mensenhandelaren met het regelen van woonruimtes en GBA-adressen voor zichzelf en ‘hun meisjes’.

De verdachten zaten als spinnen in een web van makelaars, pooiers en uitgebuite prostituées. Één belletje met hen en de Hongaarse mensenhandelaren hadden weer een nieuw adresje gevonden voor henzelf en voor de vrouwen die zij uitbuitten. Vanzelfsprekend werd alles onderhands geregeld: zonder huurcontract en handje-contantje.

Beide verdachten hadden veelvuldig contact met de uitgebuite slachtoffers en hun pooiers. Natuurlijk wisten zij wat zich daar afspeelde, aldus het OM. Een van de verdachte ging ook persoonlijk en tijdens ‘werktijd’ bij de vrouwen langs om de huurpenningen te innen.

Dat weerhield hen er niet van om hoge prijzen te vragen voor panden en kamers. . Opvallend  was ook de grote regelmaat waarmee de mensenhandelaren en de dames van woning wisselden. Dat was volgens het OM om te voorkomen dat politie en gemeenten hen in de smiezen zouden krijgen.

Volgens de officier van justitie zijn de twee mannen financieel beter geworden over ruggen van uitgebuite vrouwen. Bovendien leverden de verdachten een bijdrage aan het instandhouden van uitbuiting. Ook hebben de verdachten zich aldus het OM schuldig gemaakt aan een aantal andere delicten met een financiële inslag.

Het OM vindt dat niet alleen mensenhandelaren, maar ook dit soort zogeheten ‘faciliteerders’ hard aangepakt moeten worden. De officier van justitie kwam daarom met een forse strafeisen van dertig maanden voor de 49-jarige Hagenaar en twintig maanden voor de 42-jarige Hagenaar.