Drie jaar gevangenisstraf geëist voor mensenhandel

Wat beweegt een 18-jarig meisje ertoe om alles achter zich te laten en in een vreemd land, waar ze de taal niet spreekt, in de prostitutie te gaan werken. “Dat is voor ons misschien moeilijk te begrijpen”, zei de officier van justitie vandaag tijdens haar requisitoir in de mensenhandelzaak die deze week dient, “maar wordt duidelijk uit het onderzoek”. Ze eiste een gevangenisstraf van drie jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk tegen de 35-jarige verdachte uit Bulgarije.

Het is het klassieke verhaal. Als meisje van 14 leert het slachtoffer de verdachte kennen. Ze heeft een wankele relatie met haar familie, hij geeft haar veel aandacht, zij wordt verliefd op hem en ze hebben seks. Hij isoleert haar door te zeggen dat haar familie niets meer van haar wil weten omdat ze seks met hem heeft gehad. Hij houdt haar voor dat ze samen een toekomst hebben, dat ze een villa laten bouwen in hun land Bulgarije en stelt voor dat ze in de prostitutie gaat werken om geld hiervoor te verdienen. Als ze 18 is stemt ze toe en reist naar België.

In België werkt ze in verschillende steden, Brussel en Antwerpen. De verdachte houdt haar in de gaten tijdens het werk en als hij er niet is, moet ze vele malen per dag via de telefoon verslag uitbrengen van haar werkzaamheden en verdiensten. Daarvan betaalt ze de huur en het overige geld moet ze naar hem sturen. In België werkt ze in verschillende steden, Brussel en Antwerpen. Na verloop van tijd stuurt hij haar naar Nederland; ze komt met andere meisjes te wonen in Nieuwegein, en moet onder andere op het Utrechtse Zandpad werken. Ook de andere meisjes geven ze hun verdiensten aan hem. Dit alles in de periode juni 2007 tot augustus 2010.

In het onderzoek is gebleken dat de verdachte in Bulgarije een grote villa heeft laten bouwen, die hij op naam van zijn moeder had gezet. Daar zou hij samen met het slachtoffer in de toekomst gaan wonen als ze genoeg geld zou hebben verdiend. Dat het slachtoffer door ging met het werk in de prostitutie kwam niet alleen omdat ze afhankelijk van hem was, maar ook omdat hij haar mishandelde, dreigde beelden van de seks met haar op internet te publiceren en dreigde haar familie in elkaar te slaan of te verkrachten. Dit wordt bevestigd door de gesprekken tussen de verdachte en andere mannen die zich bezig houden met het uitbuiten van meisjes. Deze gesprekken stonden op een laptop die bij een doorzoeking in de woning van de meisjes in Nieuwegein in beslag is genomen. In die gesprekken gaat het over het slaan en het controleren van de meisjes, over tarieven en verdiensten.

Het slachtoffer wist in 2010 met veel moeite de situatie te ontvluchten. Ondanks dat ze erin is geslaagd een nieuw leven op te bouwen en ondanks dat er twaalf jaar verstreken zijn sinds ze afreisde naar België, beheersen angst en schaamte nog altijd haar leven. Zij vorderde een bedrag van bijna 2,5 ton voor de schade die ze heeft geleden. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van drie jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk tegen de verdachte voor de schaamteloze verrijking ten koste van het hele jonge slachtoffer. “Hij maakte gebruik van zijn overwicht op haar, van haar afhankelijkheid van hem. Hij misleidde haar, mishandelde en vernederde haar en dat allemaal met het doel zo veel geld zo lang mogelijk te kunnen binnen graaien.” Ook eiste de officier van justitie een contactverbod met het slachtoffer en toewijzing van haar vordering.

De ontnemingsvordering, bedoeld om het criminele geld af te pakken, is al aanhangig gemaakt bij de rechtbank en wordt op een latere datum behandeld.