4 jaar celstraf voor mensensmokkel van 47 vreemdelingen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 4 jaar gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen een 33-jarige man uit de gemeente Gemert-Bakel. Hij wordt verdacht van de smokkel van 47 vreemdelingen.

Speurhond vindt vreemdelingen

In de avond van dinsdag 5 december 2023 controleerde de Koninklijke Marechaussee in Hoek van Holland bij de grensdoorlaatpost voor de veerboot naar Engeland de vrachtwagen van verdachte. De speurhond sloeg aan bij de controle. Toen de binnenkant van de trailer werd gecontroleerd, werden 47 vreemdelingen aangetroffen, onder hen mannen, vrouwen en kinderen. De vreemdelingen kwamen onder andere uit Irak, Vietnam, Turkije en Albanië en zaten verstopt tussen oldtimers. 

In het zeil van de vrachtwagen zaten geen insnijdingen en was met haken dichtgemaakt. Dat kan alleen van buitenaf gedaan worden. De chauffeur werd daarom verdacht van mensensmokkel en heeft tijdens het politieverhoor ook bekend. Hij zou hiervoor 45.000 euro krijgen.

Verwerpelijk delict

“Mensensmokkel is een verwerpelijk delict”, betoogde de officier van justitie tijdens de zitting. “Het doorkruist het overheidsbeleid inzake bestrijding van illegaal verblijf in en illegale toegang tot Nederland en andere Europese landen. Daarnaast draagt het bij tot het in stand houden van een illegaal circuit.”

De officier ging ook in op de kwetsbare positie van de illegale vreemdelingen. “Deze mensen liepen gevaar. Gevaar om gewond te raken door de lading in de trailer, gevaar om onderkoeld te raken en misschien zelfs onwel te raken. Zij konden de zeer krappe ruimte waarin zij zich bevonden niet verlaten zonder hulp van buitenaf.”

Een forse gevangenisstraf was volgens de officier dan ook de enige passende straf. “Juist in deze tijd, waarin mensensmokkelaars gretig gebruikmaken van de chaos rondom de vluchtelingenproblematiek en er enorme geldbedragen worden verdiend aan mensen die op de vlucht zijn, is het van belang dat er hoge straffen worden opgelegd uit een oogpunt van preventie.”