OM in strafzaak winkeldiefstal: 'Keihard optreden tegen mobiel banditisme'

'Het Openbaar Ministerie is klaar met mobiel banditisme, met mensen die met geen ander doel naar Nederland komen dan om te stelen. Het OM treedt dan ook keihard op. Dit is niet zomaar een winkeldiefstal van een paar pistachenootjes, men komt in georganiseerd verband naar Oost - Nederland  en bezoekt een aantal supermarkten om winkelkarren vol goederen te stelen.'

Met deze woorden motiveerde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle de strafeis tegen vier personen. Zij hoorden gevangenisstraffen van 6 en 4 maanden tegen zich eisen, omdat ze zich volgens het OM schuldig hebben gemaakt aan een ‘rooftocht’ langs diverse winkels in Oost Nederland.

Twee mannen van 42 jaar en 36 jaar en een vrouw van 41 jaar moesten zich vandaag voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden voor diefstallen in Deventer, Hoogeveen, Zevenaar en Zwolle, en een poging daartoe in Staphorst. De diefstallen werden gepleegd op 21 en 26 februari 2019. De buit bestond uit grote hoeveelheden pistachenoten en dure levensmiddelen zoals koffie en vlees. Ook een 36-jarige vrouw zou hierbij betrokken zijn, maar zij is op vrije voeten en verscheen vandaag niet in de rechtbank.

De 42-jarige man is samen met de vrouwen op bewakingsbeelden van diverse winkels te zien. Op bewakingsbeelden van een supermarkt  is te zien dat één van de vrouwen gebruik maakt van een wijde jas, waar bijna 60 zakken pistachenoten in verdwijnen. Ook is op beelden te zien hoe winkelkarren vol levensmiddelen via de toegangspoortjes naar buiten worden gereden.

Het onderzoek heeft volgens de officier van justitie uitgewezen dat de 36-jarige man de bestuurder was van de auto die bij de route langs de winkels werd gebruikt.

Dat het OM hard wil optreden tegen dit gedrag, blijkt uit de nieuwe richtlijn die is uitgevaardigd voor de strafeisen voor mobiel banditisme. In deze richtlijn wordt uitgegaan van 1 maand gevangenisstraf per diefstal. Dit geldt ook voor verdachten die niet eerder met justitie in Nederland in aanraking zijn geweest, zoals deze vier personen. 'Door dit harde optreden zorgen we ervoor dat mensen worden afgeschrikt om hier te komen stelen', aldus de officier van justitie op zitting.

Tegen de 42-jarige man en de twee vrouwen werd een gevangenisstraf van 6 maanden geëist. Voor de 36-jarige man vindt de officier een gevangenisstraf van vier maanden passend.

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.