Roemenen bestalen gericht kwetsbare ouderen

Volgens het OM hadden de twee Roemenen van 41 en 29 jaar het speciaal voorzien op ouderen in Rotterdam en Den Haag. Die spraken zij aan waarna ze hen sieraden, geld en telefoons afhandig maakten. “Het lijkt erop dat de twee uitsluitend naar Nederland kwamen met het doel hier strafbare feiten te plegen”, aldus de officier van justitie. Zij eiste tegen de 29-jarige verdachte 30 maanden cel. Zijn ‘collega’ moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Een 80-jarige mevrouw in een rolstoel, een meneer met rollator, een 95-jarige die in de centrale hal van een verzorgingstehuis zat; het waren enkele van de zeven oudere slachtoffers waar de mannen zich volgens het OM met name op richtten.

“Verdachten zochten bewust de plekken op waar ze kwetsbare personen dachten aan te treffen”, aldus de officier van justitie op zitting. “Hier maakte de gelegenheid niet de dief, maar de dief de gelegenheid”.

Overdonderd

Daarbij hadden de twee een vaste manier van opereren, aldus het OM. Ze overdonderden de ouderen met vragen over geld wisselen voor de parkeermeter en stopten hen meteen een paar munten in de hand. Daarbij grepen ze hen ook bij de pols. In enkele gevallen gingen de mannen daarbij zover om slachtoffers in hun auto lastig te vallen of te volgen tot in de hal van hun flat.

De slachtoffers wimpelden de mannen af. Maar eenmaal vertrokken merkten sommige ouderen dat hun armband of horloge verdwenen was. In enkele gevallen hadden de twee ook kans gezien een portemonnee of telefoon te stelen.

Vier diefstallen, twee pogingen

Het OM verwijt de mannen dat zij op deze manier in 2017 in Den Haag en Rotterdam vier diefstallen hebben gepleegd en twee pogingen daartoe hebben ondernomen. Ook had een van hen bij aanhouding een gestolen telefoon bij zich. Deze strafbare feiten hebben zij volgens het OM soms samen, dan weer los van elkaar gepleegd.

De verdachten zijn in Roemenië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk voor vergelijkbare feiten veroordeeld. De officier van justitie noemde hen dan ook ‘professionals’: “Ze rijden in auto’s die op naam staan van katvangers en wisselen ook regelmatig van auto.” Ze benadrukte verder dat ‘het onverhoedse, overrompelende karakter van hun optreden bij de slachtoffers een sterk gevoel van onveiligheid hebben achtergelaten’.

Tegen de 29-jarige man eiste de officier van justitie 30 maanden cel waarbij ze rekening hield met de OM-richtlijnen tegen mobiel banditisme. De 41-jarige zal zich later nog voor de rechter moeten verantwoorden.