Celstraffen geëist tegen leden No Surrender

Het onderzoek dat in februari 2014 startte naar een lid van No Surrender, verdacht van diverse feiten als drugshandel, diefstal en oplichting, leverde niet alleen bevestiging op voor die verdenking maar leidde ook naar drie medeverdachten. De strafzaak tegen de vier mannen begon gisteren en vandaag eiste de officier van justitie celstraffen van 8 tot 12 maanden.

De 43-jarige verdachte, waar het onderzoek mee startte, wordt gezien als de opdrachtgever van een poging woninginbraak in De Meern in juni 2014. Doel daarvan was om grondstof voor het maken van drugs en contant geld te stelen, een ripdeal. Tweede verdenking is dat deze 43-jarige man uit Utrecht samen met twee andere verdachten in dit onderzoek een partij afgekeurde verf hadden gekocht waar ze stickers met het merk ‘Sigma’ op aanbrachten. De verf werd op de markt gebracht, een deel is ook daadwerkelijk verkocht. Derde feit waar de man van wordt verdacht is het vervalsen van een arbeidsovereenkomst en een werkgeversverklaring om aan een hypotheek te kunnen komen. Tenslotte is bij een doorzoeking in een van de woningen waar hij geregeld verbleef ruim een pond hasj gevonden.

Een van de medeverdachten, een man van 44 uit Hilversum die ook betrokken was bij de merkvervalsing, wordt verweten twee personen te hebben gedwongen twee motoren, aandelen van hun motorzaak in Waardenburg en geld af te geven en schulden aan te gaan. Samen met twee andere No Surrenderleden bezocht hij het bedrijf van de twee mannen en zei op agressieve en intimiderende manier ‘dat er een paar dingen geregeld moesten worden’. Het vermoeden is dat het conflict over een criminele schuld over een grote hoeveelheid hennep ging. Onder psychische druk werden de slachtoffers gedwongen zich financieel volledig te laten uitkleden. Ook zijn bij deze verdachte verdovende middelen aangetroffen.

De derde verdachte, een 43-jarige man uit Utrecht, was betrokken bij het afknijpen van de eigenaren van de motorzaak en de merkvervalsing. Verder wordt hij verdacht van bedreiging van een taxichauffeur en bezit van een werpster en stroomstootwapens. De vierde verdachte tenslotte, een 42-jarige man uit Waardenburg, zou zich schuldig hebben gemaakt aan hennepteelt en oplichting van een leasemaatschappij door zich voor te doen als een bonafide contractspartij. De kosten voor het leasen van twee auto’s, een Mercedes en een Range Rover, werden niet betaald. De auto’s werden vervolgens verkocht of in gebruik gegeven aan anderen, wat heling oplevert.

Op basis van verklaringen, tapgesprekken, videobeelden, financiële gegevens en de aangetroffen goederen bij doorzoekingen, achtte de officier de vier mannen schuldig aan al deze feiten. “In dit onderzoek is een pallet aan strafbare feiten in beeld gekomen”, zei ze, “vrijwel allemaal vermogensdelicten, gepleegd door leden van motorclub No Surrender of hun vrienden. Het zijn mannen die op een eerlijke manier hun geld zouden kunnen verdienen. Maar het beeld in dit onderzoek is dat ze zich met van alles en nog wat bezighielden en daar zat niets legaals bij”. De officier van justitie eiste tegen de mannen celstraffen van acht of van twaalf maanden. Tegen de verdachte uit Waardenburg werd een werkstraf van 240 uur en drie maanden celstraf voorwaardelijk geëist. Ook moet het crimineel verkregen voordeel van ruim een ton worden ontnomen van de 44-jarige verdachte uit Hilversum.