Beperkingen opgeheven in onderzoek naar geweldsincidenten Delft

Vandaag zijn de beperkingen opgeheven voor de drie verdachten die eerder werden aangehouden tijdens het onderzoek naar meerdere geweldsdelicten in Delft. Het Openbaar Ministerie kan daarom nu meer zeggen over hun aanhouding en de verdenking tegen hen.

In Delft zijn de afgelopen weken een viertal nachtelijke geweldsincidenten geweest. Op dinsdag 8 mei werd er geschoten op een coffeeshop en zonnestudio in de Peperstraat. Op donderdag 17 mei ontploften handgranaten bij dezelfde coffeeshop en een coffeeshop op de Breestraat. Hierbij raakte een voorbijganger gewond. Op dinsdag 12 juni is er geschoten op een winkel op de Molslaan en een horecagelegenheid op de Beestenmarkt. Woensdag 27 juni werd een handgranaat gevonden voor de deur van een bedrijf aan de Neringstraat.

De zaken worden apart van elkaar onderzocht, maar wel door hetzelfde onderzoeksteam. Op dit moment wordt nog met alle scenario's rekening gehouden, maar eventuele dwarsverbanden zullen op deze wijze wel snel worden opgemerkt.

Voor één van de incidenten kwam een 40-jarige Hagenaar als verdachte in beeld. Het team was bezig hem op te sporen, toen hij op dinsdag 12 juni in de avond met een auto werd staandegehouden in Noordwijk. Daar gold op dat moment een noodverordening. In de auto werden wapens, munitie en een handgranaat gevonden. Hij is aangehouden voor betrokkenheid bij het incident van 17 mei en voor het voorhanden hebben van wapens. De rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis op 27 juni met 90 dagen verlengd.

Bij de verdachte in de auto zat een 22-jarige Delftenaar. Hij is aangehouden voor de wapens die in de auto lagen. Op 27 juni heeft de rechtbank zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd.

Na de aanhouding zijn er twee panden doorzocht, waaronder een woning in Rijswijk waar de 40-jarige Hagenaar in die periode kennelijk verbleef. In de woning werden een granaat en drugs gevonden. De bewoonster, 30-jarige Haagse, werd daarop aangehouden voor het voorhanden hebben van een handgranaat en drugs. De rechtbank heeft haar voorlopige hechtenis op 27 juni met 30 dagen verlengd.

Het onderzoek naar de verschillende geweldsincidenten is nog altijd in volle gang. Politie en Openbaar Ministerie nemen de zaak hoog op. De veiligheid van ondernemers en omwonenden is in het geding. Dit soort intimiderend en ondermijnend gedrag is ongekend en onacceptabel.