Analyse cryptotelefoons geeft scherper beeld werkwijze Portunus

Na uitvoerige analyse van de versleutelde communicatie in onderzoek Portunus hebben politie en OM een beter beeld gekregen van de werkwijze van de verdachten. Het OM denkt hiermee drie verschillende drugsnetwerken in de havens van Vlissingen te hebben geïdentificeerd.

De acht verdachten in onderzoek Portunus stonden vandaag voor de rechtbank in Breda voor een tussentijdse zitting. Portunus richt zich op de grootschalige, georganiseerde invoer van verdovende middelen in de haven van Vlissingen.

Op 1 juli 2020 werden tijdens een van de grootste politieacties ooit in Zeeland acht verdachten aangehouden. Op die dag namen politie en OM ook flink wat informatiedragers zoals PC’s, telefoons en bestanden in beslag. Dit was met name van belang omdat Portunus als focus de achterliggende organisatie heeft waarmee corrupte havenmedewerkers op georganiseerde schaal drugs invoeren.   

Het OM houdt de verdachten verantwoordelijk voor verschillende strafbare feiten (in wisselende samenstelling), zoals grootschalige invoer van verdovende middelen, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. De verdachten maakten tijdens hun criminele activiteiten gebruik van de bestaande structuren in de Vlissingse haven.

PGP – telefoons

Uit de analyse van versleutelde communicatie via zogenaamde PGP-telefoons ontstaat het inzicht dat de verdachten in diverse vaststaande samenstellingen hun criminele activiteiten uitvoeren. Daarnaast waren er ook onderlinge contacten tussen de drie netwerken.

De officieren van justitie verzochten de rechtbank vandaag om de voorlopige hechtenis van alle verdachten te verlengen. De rechtbank ging hier in mee en alle schorsingsverzoeken wees de rechtbank af. Dit betekent dat de verdachten tot de volgende zitting op vrijdag 2 april in hechtenis blijven.