OM eist 18 jaar gevangenisstraf voor moord en overvallen

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 32-jarige man uit Hengelo. De man staat terecht voor moord op de 24-jarige Joey Moes uit Enschede. Daarnaast wordt hij verdacht van het plegen en beramen van overvallen op verschillende plekken in Nederland. Volgens de officier van justitie zijn de overvallen de man extra zwaar aan te rekenen, omdat hij ze pleegde nadat hij door de rechtbank in vrijheid was gesteld in het onderzoek naar de moordzaak.

Moord

Het OM is van oordeel dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachte op 17 december 2014 Moes van dichtbij heeft neergeschoten. De verdachte zou het slachtoffer een lok- sms-je hebben verstuurd met als tekst: ‘kom alleen naar de parkeerplaats ’. Het slachtoffer is naar buiten gelopen en op weg naar de parkeerplaats in de Zonstraat in zijn gezicht geschoten. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.
Volgens de officier van justitie zou de verdachte tot zijn daad gekomen zijn, omdat hij onder grote druk stond. Verdachte en slachtoffer hadden een conflict over een partij drugs. Enkele weken eerder zou de verdachte zijn mishandeld door het latere slachtoffer en diens vader. Tegen die achtergrond wordt de verdachte waarschijnlijk steeds radelozer; hij regelt een vuurwapen, verstuurt het sms-je en schiet het slachtoffer dood.
De verdachte heeft steeds ontkend en verklaart dat een zekere ‘Sam’ betrokken zou zijn bij de moord. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar dit scenario, maar ‘Sam bestaat niet, is verzonnen’, concludeert de officier van justitie in zijn requisitoir. ‘Deze ontkennende proceshouding maakt dat hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt en mogelijk extra leed toevoegt aan de nabestaanden van het slachtoffer.’

Overvallen

De rechtbank stelde de verdachte op 23 juni 2015 in vrijheid in het moordonderzoek, vanwege het ontbreken van ernstige bezwaren. Hierna heeft de man volgens het OM meerdere overvallen gepleegd en beraamd. Op 8 november 2015 zou hij samen met anderen een overval gepleegd hebben op een taxichauffeur in diens woning in Zwolle. Op 13 oktober 2015 mishandelde hij een man op het erf van een woning in Eck en Wiel. De officier van justitie betoogde dat de verdachte ook hier het plan had om de woning te overvallen. Tot slot beraamde de verdachte overvallen in Enschede en Rijssen.

Strafeis

De officier van justitie benadrukte in zijn requisitoir de ernst en de impact van de delicten, waarbij ‘de moord er in negatieve zin bovenuit steekt : De omstandigheden waaronder het slachtoffer om het leven is gebracht – op straat, in een woonwijk, met publiek in de buurt – schokken de maatschappij en wekken bij burgers gevoelens van onbehagen en onveiligheid op.’ Ten aanzien van de overvallen laat de officier zwaar meewegen dat deze hebben plaatsgevonden kort na de invrijheidstelling in de moordzaak: ‘Blijkbaar hebben de contacten met politie en justitie in het kader van de dood van Moes hem er niet van weerhouden ‘verder’ te gaan met het plegen van grove strafbare feiten, die diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers.’

Alles afwegende vindt de officier van justitie een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 jaar passend.