OM eist 30 maanden cel tegen Haagse carjacker

Het zal je gebeuren. Je rijdt rustig over de Haagse Loevesteinlaan, springt er plotseling een man op je motorkap die je vervolgens uit de auto trekt en er met de wagen vandoor gaat. Het overkwam een vrouw en haar 11-jarige nichtje op 22 maart van dit jaar. De 36-jarige, op heterdaad aangehouden Hagenaar hoorde vandaag 30 maanden cel tegen zich eisen en TBS met voorwaarden.

Op die bewuste woensdagmiddag reed een vrouw met haar nichtje over de Loevesteinlaan. Plotseling sprong uit het niets de verdachte op haar motorkap en rukte het portier open. Met veel duw- en trekwerk wist hij haar uit de wagen te werken. Ze had nog de tegenwoordigheid van geest om haar nichtje te sommeren meteen uit te stappen.

De man scheurde met haar auto weg in de richting van de Erasmusweg. Daar veroorzaakte hij diverse aanrijdingen, zoals met een Volvo en een HTM-onderhoudsvoertuig. Daarna ramde de auto nog diverse paaltjes voordat hij zwaarbeschadigd tot stilstand kwam op de kruising van de Loevesteinlaan en de Melis Stokelaan.

Hierop probeerde de chauffeur nog een andere auto te carjacken. Dit lukte niet, onder andere doordat toegesnelde omstanders de verdachte rustig wisten te krijgen en op de achterbank van de auto vasthielden, totdat de politie arriveerde.

De verdachte was die dag onder invloed van cocaïne en cannabis. Daardoor zou hij in een psychose zijn geraakt. Hij was bang dat er iemand met een mes achter hem aanzat en had uit angst gehandeld. Onderzoek door een psycholoog en psychiater bevestigen dat de man psychische problemen heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.

De verdachte zegt erg veel spijt te hebben van zijn daad, maar gezien zijn verslaving vreest de officier van justitie voor herhaling. Bovendien was het niet de eerste keer dat hij door zijn drugsgebruik in problemen was geraakt, dus hij had beter moeten weten, aldus de officier van justitie. Daarbij komt dat hij verschillende mensen de stuipen op het lijf heeft gejaagd (die daar tot op de dag van vandaag last van hebben) en een verkeerschaos en veel schade heeft veroorzaakt.

De officier eiste daarom tegen de man 30 maanden cel en TBS met voorwaarden voor met name de carjacking en nog een poging daartoe. De voorwaarden zijn dat hij zich laat behandelen voor zijn verslaving en psychische problemen. Doet hij dat niet, dan krijgt hij alsnog TBS met dwang.