OM eist zes jaar cel tegen verdachte gewapende woningoverval

Een 39-jarige man uit Heerhugowaard hoorde op donderdag 15 februari zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, omdat hij verdacht wordt van het samen met anderen plegen van een gewapende woningoverval op 30 oktober 2009 in Heerhugowaard. De verdachte vertrok enkele dagen na de overval naar de Dominicaanse Republiek, waarna hij internationaal werd gesignaleerd.

Uiteindelijk werd hij acht jaar later aangehouden in België en overgedragen aan Nederland in april 2017. Donderdag 15 februari moest hij zich alsnog verantwoorden voor de rechter.

De overval

De overval in oktober 2009 vond op klaarlichte dag plaats. De bewoonster werd overmeesterd, vastgebonden, kreeg een zak over haar hoofd en een pistool tegen haar hoofd. De vijf overvallers vertrokken uiteindelijk met een buit van €400.000,-.

Bewijs

Ter zitting somde de officier van justitie het bewijs tegen de verdachte op. Zo is volgens haar vast komen te staan dat de verdachte de auto bestuurde die bij de overval werd gebruikt. Meerdere getuigen hebben gezien dat de overvallers naar de woning zijn gebracht en even later weer zijn opgepikt door de auto die in gebruik was bij verdachte. Vlak na de overval leverde verdachte de auto in bij de sloop.


Telefoongesprekken

Nadat de man naar het buitenland was vertrokken, voerde hij telefoongesprekken met zijn toenmalige vriendin in Nederland. Op basis van deze gesprekken concludeerde de politie dat zij mogelijk een deel van de buit voor verdachte in haar woning bewaarde. De vrouw is uiteindelijk aangehouden en gooide daarbij geld uit het raam om te voorkomen dat de politie het zou vinden. In haar verhoor geeft ze aan dat de verdachte aan haar namen had doorgegeven aan wie zij geld moest geven.

Geld

De eigenaar van het geld verklaarde dat hij op een aantal biljetten een bedrag had geschreven. Dit zag de politie terug op het in beslaggenomen geld. Het NFI deed onderzoek naar het handschrift van de man en de conclusie van dat onderzoek ondersteunt volgens het OM dat het gaat om zijn handschrift.
De vriendin van de verdachte werd in 2013 veroordeeld door de politierechter in Alkmaar tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor witwassen.

Twee getuigen verklaarden dat de broer van de verdachte met hen had gesproken over de overval en verdachte aanwees als betrokkene bij de overval.
Tot slot beschikte de verdachte vlak na de overal opeens over veel geld dat hij uitdeelde: zo liet hij mensen overkomen naar de Dominicaanse Republiek en betaalde voor hen de reis en verblijfkosten. Dit terwijl de man daarvoor nooit werk of geld had. Zelf verklaarde de verdachte dat hij geld in een casino had gewonnen. De officier van justitie vindt dit ongeloofwaardig.

Ernst van de feiten

De officier van justitie vertelde ter zitting dat de overval nog steeds een grote impact heeft op het slachtoffer. Zij is nog altijd bang. Woningovervallen veroorzaken bij slachtoffers grote gevoelens van onveiligheid. De verdachte ontkent en neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden. Bovendien is hij eerder veroordeeld voor een overval. Dit alles maakt dat de officier van justitie een jarenlange gevangenisstraf passend vindt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.