Celstraffen geëist voor heftige gewapende overval

De meeste mensen kennen het beeld van de televisie, maar een ondernemer uit Nieuwerkerk aan den IJssel maakt het vorig jaar echt mee: er wordt een pistool op hem gericht en met een klik wordt de haan gespannen. Een overvaller en vier medeverdachten werden vandaag door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht.

De 74-jarige ondernemer zit in zijn kantoor als vroeg in de ochtend op 13 juli 2017 een zogenoemde MP3-scooter - met drie wielen - stopt met daarop twee mannen. Een van hen loopt het kantoor in en richt een vuurwapen op de ondernemer: 'Geld, geld, geld! Ik wil de kluis!' Wanneer de overvaller de haan van het pistool spant, begrijpt de ondernemer dat het menes is. Hij pakt zijn portemonnee en haalt daar 700 euro uit: 'Neem dit maar, een kluis heb ik niet.'

Kennelijk vindt de overvaller dat genoeg, want hij verdwijnt en springt weer achterop de scooter, die inmiddels is gedraaid. Op hoge snelheid scheuren ze er dan vandoor. Zo hard, dat ze een geparkeerd staande vrachtwagen nauwelijks kunnen ontwijken. De scooter schampt de zijkant, reden voor de chauffeur om het kenteken van de scooter te onthouden.

Dat een 23-jarige man die vandaag voor de rechter staat de overvaller is geweest, staat volgens de officier van justitie wel vast. In het kantoor is een plastic tas van de overvaller gevonden met zijn vingerafdruk erop.

Ook beschikt hij duidelijk over daderwetenschap - informatie die alleen een dader kan weten - wanneer hij in een afgeluisterd gesprek praat met een medeverdachte. 'Zijn jullie ergens tegenaan geknald?' vraagt die, waarop de 23-jarige verdachte vertelt hoe de vlucht ongeveer is gegaan. 'Je weet toch hoe groot een vrachtwagen is? Hij was precies op heel de weg. Dus wij gingen door het gras. Dat ding bleef maar spinnen op het gras. Dus we hebben de vrachtwagen wel zo een beetje van de zijkant geraakt, maar niet dat we er tegenaan zijn gereden.'

Tegen de overvaller eiste de officier van justitie 40 maanden gevangenisstraf. De 25-jarige bestuurder van de scooter is volgens haar medepleger van de overval. Tegen hem eist ze een hogere straf, namelijk 60 maanden, omdat hij al eens eerder werd veroordeeld voor een overval.

Twee mannen (24 en 25 jaar) die via oplichting de scooter regelden, deze op de ochtend van de overval op een afgesproken plek klaarzetten en na de overval weer snel verkochten, hoorden 40 en 24 maanden celstraf eisen. Deze strafeis gold ook voor een aantal Marktplaats-oplichtingen waaraan zij zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig hebben gemaakt. Daarnaast wordt de 24-jarige verdachte ook nog verdacht van een poging tot afpersing.

Een vijfde man (22) wordt ervan verdacht dat hij de overvallers vlakbij het kantoor met de auto heeft opgepikt. Ze hebben hun scooter daar achtergelaten. 'Ik heb heel die kanker geholpen, ik heb jullie opgehaald', zegt de 22-jarige verdachte in een afgeluisterd gesprek, om zich vervolgens te beklagen dat hij daarvoor niets heeft gekregen. Wat het Openbaar Ministerie betreft krijgt hij er in ieder geval 18 maanden cel voor.

De officier van justitie betoogde in de rechtszaal dat het misschien allemaal nóg erger had kunnen aflopen. In de plastic tas werd een rol tape gevonden. 'Dat rechtvaardigt de conclusie dat er plannen waren het nog gewelddadiger aan te pakken. Een andere verklaring kan ik namelijk niet bedenken.' Ze neemt het de verdachten zeer kwalijk dat ze enkel aan hun eigen portemonnee hebben gedacht en sindsdien geen van allen verantwoording hebben willen afleggen.