Celstraffen geëist voor 'brute woningoverval' in Malden

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft woensdag tegen twee mannen uit Nijmegen (22 en 24 jaar) zeven jaar celstraf geëist voor hun betrokkenheid bij een overval op een 74-jarige vrouw. Zij is 3 november 2017 overvallen in haar woning in Malden. Tegen een derde verdachte, een 27-jarige man uit Nijmegen,  is een gevangenisstraf geëist van drie jaar.

De officier van justitie sprak tijdens de rechtszitting over een ‘brute en laffe’ woningoverval. Het slachtoffer is bedreigd met een doorgeladen vuurwapen, gekneveld en opgesloten in de kelder van de woning. De overvallers maakten tassen, sieraden, zonnebrillen, zilveren beeldjes en een auto buit. Ze kwamen binnen door een bal in de tuin van het slachtoffer te schieten, en daarna aan te bellen met de vraag of ze de bal mochten pakken.

De auto, een Mercedes, is enkele dagen na de overval teruggevonden in een parkeergarage in Nijmegen. In de scooter die naast de auto stond, is toen een tas gevonden afkomstig van de overval. De scooter stond op naam van een van de verdachten. Bij meerdere doorzoekingen in woningen waar de mannen verbleven, zijn spullen gevonden die uit het huis van de vrouw waren gestolen. Ook uit opgenomen telefoongesprekken is de betrokkenheid van de verdachten gebleken, volgens de officier. De drie mannen is verder handel in soft- en harddrugs ten laste gelegd.

Tegen de 27-jarige is een lagere celstraf geëist dan tegen de twee andere verdachten omdat hij volgens de officier niet medeplichtig is aan de woningoverval. De officier acht hem wel schuldig aan onder meer opzetheling van de auto die werd buitgemaakt.