Tot drie jaar cel geëist wegens inbraken en poging overval

De officier van justitie heeft vandaag tegen twee 19-jarige Amsterdammers onvoorwaardelijke celstraffen geëist van 36 en 30 maanden wegens inbraken en diverse pogingen daartoe in Zwanenburg en Amsterdam. Een derde medeverdachte staat op 4 december – achter gesloten deuren - voor de kinderrechter.

De mannen worden ervan verdacht in de nacht van 2 op 3 juli 2018 geprobeerd te hebben in te breken in een kledingzaak in Zwanenburg. Op camerabeelden is te zien dat drie mannen op twee scooters aan kwamen rijden met grote zakken én met putdeksels. De putdeksels gebruiken ze om de winkelruiten stuk te slaan. Het lukt ze niet om binnen te komen. Op 4 juli overdag komen de mannen terug naar de winkel, ditmaal op één scooter. Ze gaan, met gedeeltelijk bedekte gezichten en een lifehammer de winkel binnen. De winkeleigenaar weet de mannen met een hockeystick de winkel uit te jagen.

Het politieonderzoek waarbij onder meer camerabeelden worden bestudeerd en getuigen worden gehoord, leidt naar de drie verdachten onder wie één minderjarige. De drie voldoen aan het signalement dat getuigen hebben gegeven. Een van de getuigen had gezien dat de mannen na de overvalpoging met hun scooter een kelderberging ingingen. Kleding die de politie in die kelderbox aantrof bleek DNA van alle drie de verdachten te bevatten.

De drie verdachten wordt verweten bij de poging inbraak en bij de poging overval ‘nauw en bewust’ te hebben samengewerkt. Daarnaast worden de drie mannen ervan verdacht in juli en augustus 2018 in Amsterdam diverse inbraken en diefstallen te hebben gepleegd waarbij ze het vooral op bromfietsen en motorscooters hadden gemunt. De verdachten konden op camerabeelden worden herkend.

De officier in zijn requisitoir: “De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan het plegen van een grote hoeveelheid diefstallen en pogingen daartoe. Het gaat dan voornamelijk om inbraken, maar in een geval ook om een poging overval. Met name deze poging overval is voor de betrokkenen een zeer traumatische ervaring geweest. De herbeleving van het incident, de angst dat het weer gebeurt als je terug bent op de plek waar het heeft plaatsgevonden, dat drukt verschrikkelijk zwaar op de slachtoffers. Een overval is een angstaanjagende ervaring die niet slechts impact heeft op de slachtoffers zelf, maar ook op hun omgeving.”