Celstraf geëist na overval op 78-jarige vrouw in Arnhem

‘Een traumatische, mensonterende en vernederende ervaring, die niet meer uit haar geheugen zal verdwijnen.’ Zo omschreef de officier van justitie vandaag bij de rechtbank in Arnhem de overval op een destijds 78-jarige vrouw. Zij werd op 6 mei 2016 overvallen in haar woning aan de Bakenbergseweg in Arnhem. De 27-jarige man uit Purmerend die hiervoor terecht stond, hoorde een gevangenisstraf van 7 jaar tegen zich eisen.

‘Het slachtoffer is tijdens de overval geslagen, haar keel is dichtgeknepen en ze is aan haar haren de trap op getrokken. Er is een pistool tegen haar hoofd gezet, vervolgens is ze aan haar benen de trap afgetrokken, vast getapet op een stoel, en tot slot in de kelder opgesloten. Er is geld en voor meer dan twee ton aan sieraden buit gemaakt. Ze is juwelen kwijt die haar dierbaar waren, omdat ze daar bijzondere herinneringen aan had. Juwelen die onvervangbaar zijn’, aldus de officier op zitting. ‘Het slachtoffer heeft na de overval overhaast haar woning verlaten, die ze samen met haar overleden man had gebouwd, omdat ze zich niet meer veilig voelde.’

De politie startte direct na de overval een uitgebreid onderzoek naar twee mannen die rond de overval in de buurt van de woning gezien zijn in een gestolen auto. In de opsporingsprogramma’s Bureau Gelderland en Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan de zaak. Er komt een doorbraak als de het DNA dat is gevonden na de woningoverval matcht met DNA dat in de DNA-databank is opgenomen. De man werd in februari 2018 aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

De DNA-match vormt, samen met informatie uit de telefoon van de verdachte en zijn telefonische contacten met zijn ex-vriendin, voldoende bewijs dat de verdachte betrokken is bij de overval, aldus het OM. De tweede dader is tot op heden nog niet getraceerd.

Bij de strafmaat houdt de officier van justitie rekening met de ernst van het feit. Ook het lange strafblad van verdachte, met hierop vermogensdelicten en geweldsdelicten, is van invloed op de eis. De officier benadrukte dat de straf wat haar betreft hoger moet uitvallen dan gebruikelijk bij woningovervallen, gezien het toegepaste geweld en de enorme buit. Alles afwegende vindt het OM een gevangenisstraf van 7 jaar passend.