Vijf jaar cel geëist voor overval op oudere vrouw

Een laffe daad. Zo omschreef de officier van justitie de overval op een 78-jarige vrouw in haar woning in het Gelderse Beekbergen eind 2018. En dat vond ze eigenlijk nog maar een milde omschrijving.

“Juist in haar eigen woning hoort mevrouw zich veilig te voelen. Dat gevoel van veiligheid is haar afgenomen”, aldus de officier dinsdag 18 juni in de rechtbank in Zutphen. Daar stond een 46-jarige man uit Beekbergen terecht voor de overval. Tegen hem eiste ze een celstraf van vijf jaar.

De overval had plaats in de avond van 29 december 2018. Twee mannen drongen toen de woning van de vrouw binnen. Het slachtoffer dat zich verzette, is daarbij in haar rug geschopt en vastgebonden aan handen en voeten. Ze kreeg tape over haar ogen en mond geplakt. De daders wisten onder meer 2500 euro en een mobiele telefoon buit te maken.

“Het delict moet een enorme impact op mevrouw hebben gehad. Maar niet alleen op haar. Ook haar kinderen moeten zich onmachtig voelen. Stel je voor dat je eigen moeder op die leeftijd met dit geweld wordt overvallen in haar eigen woning. Zou je haar ooit nog alleen durven laten?”, aldus de officier.

Ze nam het de verdachte kwalijk dat hij tot op heden geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. De officier vond dat voldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden is waaruit de betrokkenheid van de man blijkt. Zo is er een rol tape gevonden in de woning van de verdachte met daarop bloed van het slachtoffer en DNA van zowel het slachtoffer als de verdachte.

De andere verdachte die is aangehouden voor de overal, is minderjarig. Hij heeft bekend dat hij de overval samen met de 46-jarige heeft gepleegd. De zaak van de minderjarige verdachte is achter gesloten deuren behandeld.